Hikërrori është një superushqim i vërtetë që duhet ta keni në menunë tuaj të paktën një herë në javë
Sipas ngjyrës, thjerrëzat mund të jenë të verdha, portokalli-të kuqe, jeshile, kafe ose të zeza.
Hikërrori përmban fibra, acid folik, vitaminë B1 dhe minerale. Thjerrëzat e kuqe (ose rozë) kanë një përqendrim më të ulët të fibrave sesa jeshile (11% kundrejt 31%). Konsiderohet si një burim shumë i mirë hekuri. Një filxhan me thjerrëza të gatuara siguron më shumë se gjysmën e nevojave ditore të një personi për hekur.
Meqenëse hikërrori ka sasi të vogla niseshteje lehtësisht të tretshme (5%) dhe shumë niseshte që tretet ngadalë (30%), ai është veçanërisht i përshtatshëm për njerëzit me diabet. Pjesa e mbetur prej 65% është niseshte rezistente ndaj shkallës RS1, e cila është një niseshte rezistente me cilësi të lartë me 32% amilozë.
Proteinat e thjerrëzave përmbajnë aminoacide esenciale izoleucinë dhe lizinë, të cilat e bëjnë atë një burim të vlefshëm proteinash. Hikërror ka 353 kalori në 100 gram. Kur zihet, ka një vlerë energjie prej 230 kalori në 100 gramë. Në gjendje të thatë (në 100 gram) përmban 60 gram karbohidrate (31 gram fibra), 26 gram proteina, një gram yndyrë, 10 gram ujë.
Nga vitaminat, thjerrëzat janë të pasura me vitaminë B1 dhe B9, kurse nga mineralet përmbajnë sasi të mëdha hekuri, magnezi, fosfori, mangani, zinku dhe kaliumi.
Merrni frymëzim për vaktin tuaj të ardhshëm me thjerrëza nga këto receta: