Pandemia, kur do t’i kthehemi jetës normale?

Kur do të përfundojë pandemia? Kjo është pyetja që të gjithë bëjnë qysh kur Covid-19 pushtoi botën vitin e kaluar. Përgjigja mund të matet me vaksinat. Bloomberg ka krijuar një bazë të dhënash për Covid-19 në të gjithë botën, me më shumë se 119 milion doza të administruara.
Zyrtarët amerikanë të shkencës si Anthony Fauci kanë sugjeruar se do të duhet 70% deri 85% mbulim i popullsisë që gjërat të kthehen në normalitet.
Disa vende po bëjnë përparim shumë më të shpejtë se të tjerët, duke përdorur 75% mbulim të popullsisë me një vaksinë me dy doza si objektiv.

Izraeli, vendi me shkallën më të lartë të vaksinimit në botë, po shkon drejt 75% të mbulimit në vetëm dy muaj.
Shtetet e Bashkuara pritet të arrijë në këtë pikë në kohë në Vitin e Ri 2022.
Me vaksinimet që merren më shpejt në vendet e pasura perëndimore sesa pjesa tjetër e globit, botës do t’i duhen shtatë vjet me ritmin aktual, sipas llogarive të Bloomberg, duke përdorur mesataren e vaksinimeve.

Sigurisht që këto llogaritje do të jenë të paqëndrueshme, veçanërisht në ditët e para të përdorimit, dhe numrat mund të shtrembërohen nga ndërprerjet e përkohshme dhe vonesat.
Më shumë se 8.5 miliardë doza vaksine janë kontraktuar nga vendet përmes më shumë se 100 marrëveshjeve, por vetëm një e treta e vendeve të botës kanë filluar fushatat e tyre të vaksinimit.

LEXO EDHE:

Back to top button