Hulumtimet kanë treguar se paratë ende mund të blejnë lumturinë

Edhe pse shprehja e famshme popullore thotë se “lumturia nuk mund të blihet me para”, një eksperiment i fundit duket se ka treguar të kundërtën. Dhe dihet gjithashtu se sa para është e “mjaftueshme” që njerëzit të jenë të lumtur.

Hulumtimet e kryera në një grup të vogël njerëzish sugjerojnë se me të vërtetë paratë mund të blejnë lumturinë – të paktën për gjashtë muaj. Megjithatë, kjo vlen vetëm për familjet që fitojnë deri në 123,000 dollarë.

Një studim i publikuar në revistën PNAS studioi “efektet” e dhënies së një shume prej 10,000 dollarësh për 200 persona nga 7 vende të ndryshme.

Paratë, të cilat erdhën nga dy donatorë anonimë të pasur, u shpërndanë në PayPal përmes një partneriteti me organizatën TED.

Pjesëmarrësit që morën paratë u ngarkuan t’i shpenzonin brenda tre muajve dhe të mbanin një regjistrim mujor se sa të lumtur ishin. Ndërkohë, qindra persona që nuk kanë marrë para kanë mbajtur evidencë. Studiuesit e “matën” lumturinë duke i renditur njerëzit se sa të kënaqur ishin me jetën e tyre në një shkallë nga 1 deri në 7, si dhe sa shpesh përjetonin ndjenja pozitive dhe negative, në një shkallë nga 1 deri në 5.

Pas tre muajsh, siç pritej, grupi që mori 10,000 dollarë raportoi nivele më të larta lumturie se ata që nuk morën para, gjë që u përsërit pas tre muajve të ardhshëm. Sidoqoftë, u vu re se një grup njerëzish nuk vunë re një ndryshim në ndjenjat pozitive.

Po flasim për njerëz të ardhurat e të cilëve ishin 123,000 dollarë në vit. Niveli i lumturisë së tyre mbeti i njëjtë edhe pas marrjes së këtyre 10,000 dollarëve.

Ndryshe, vlen të theksohet se eksperimenti është realizuar në tri vende me të ardhura të ulëta – Indonezia, Kenia dhe Brazili, dhe në katër vende me të ardhura të larta – Mbretëria e Bashkuar, SHBA, Australi dhe Kanada. Pjesëmarrësit nga vendet me të ardhura të ulëta raportuan nivele më të larta lumturie, ndërsa e kundërta ishte e vërtetë në vendet me të ardhura të larta.

“Dhjetë mijë dollarë në vende të caktuara në mbarë botën mund t’ju blejnë vërtet shumë.” “Disa njerëz shpenzuan shumë para për të shlyer hipotekën e tyre ose për të rinovuar shtëpinë e tyre,” tha bashkëautori i studimit Ryan Dwyer, i cili e kreu studimin si Ph.D.

Pjesëmarrësit regjistruan se si i shpenzuan paratë e tyre, por studiuesit janë ende duke analizuar të dhënat për të parë se në çfarë lloj shpenzimesh ka çuar kur ata ishin më të lumtur.

Në fillim, pjesëmarrësit e studimit nuk e dinin se për çfarë po regjistroheshin. Në Dhjetor 2020, TED ftoi njerëzit në Twitter të regjistroheshin për një “eksperiment misterioz”, i cili është “eksitues, befasues, pak kohë, ndoshta stresues, por ndoshta që ndryshon jetën”.

Disa muaj më vonë, grupi i përzgjedhur mori udhëzime, ku u tha se do të merrnin 10,000 dollarë.

Dwyer gjithashtu vuri në dukje se ai mendon se shuma më të mëdha – siç është jackpoti i fundit i lotarisë prej 2.04 miliardë dollarësh – do të sjellë një rritje edhe më të madhe të fatit.

“Njerëzit që fitojnë lotarinë janë më të lumtur shumë e shumë vite më vonë”, përfundoi ai.

LEXO EDHE:

Back to top button