I vetmi gabim që bëri Bill Gates kur parashikoi tregun e IT?

Nga një botë pa spam, te dominimi i Macintosh-it, te softueri që nuk ka nevojë të përditësohet, këto janë disa nga parashikimet më të këqija të teknologjisë vizionare të Bill Gates.

Bill Gates tani njihet si një nga biznesmenët më me ndikim në botë. Filantropisti ultra i pasur e ndërtoi reputacionin e tij përmes punës bamirëse, një fondacioni që ai ngriti me ish-gruan e tij dhe përpjekjeve të tij për të siguruar një të ardhme pa infeksione dhe sëmundje.

Megjithatë, miliardat në xhepin e tij dhe rezymeja mbresëlënëse ende nuk e ndihmuan atë me disa parashikime dhe parashikime që sot duken të rëndomta ose krejtësisht të gabuara – gjëra si Apple, Interneti dhe së fundi – mesazhet e postës elektronike të padëshiruara.

I gjithë softueri interesant do të zhvillohet në Macintosh

Në vitin 1984, në një bisedë me BusinessWeek, Gates bëri një nga parashikimet e tij më të famshme të gabuara: “Gjenerata e ardhshme e softuerit interesant do të zhvillohet ekskluzivisht në Macintosh, jo në IBM PC”.

Në rast se kjo nuk tingëllon si diçka që Gates do të thoshte, mbani në mend se Gates ishte në marrëdhënie shumë të mira me Steve Jobs në atë kohë. Miqësia e tyre, megjithatë, u prish pasi Microsoft lëshoi ​​​​ Windows-in e parë për IBM PC.

Para se Windows të bëhej një hit global, Microsoft bashkëpunoi me IBM për të krijuar sistemin operativ OS/2, i cili, sipas Gates, “do të bëhej sistemi operativ më i rëndësishëm, nëse jo programi, i të gjitha kohërave,” tha Gates në 1987. .

Historia duket se ka vendosur ndryshe. Pasi Windows 3.0 u bë një hit absolut në fillim të viteve nëntëdhjetë, Microsoft nuk kishte më nevojë për IBM, kështu që braktisi zhvillimin e OS/2. IBM, nga ana tjetër, mbajti OS/2 për dekada përpara se ta mbyllte përfundimisht në 2006.

Përdoruesit nuk duan rregullime të gabimeve

“Nuk ka gabime serioze në softuerin tonë që shumica e përdoruesve duan që ne t’i rregullojmë,” tha Gates për Focus Magazine në 1995. Ai tha se askush nuk do të blejë softuer vetëm për të rregulluar gabimet. Ja ku kreu i Microsoft-it gaboi. Për sa kohë që ka gabime, gjithnjë e më shumë njerëz duan t’i rregullojnë ato – dhe rregulli shkon dyfish për produkte si Windows dhe Office. Falë ardhjes së internetit, rregullimet e gabimeve janë bërë shumë më të lehta dhe më të shpejta.

Interneti nuk ishte aq interesant për Bill Gates…

Interneti është vetëm një fazë

“Unë shoh shumë pak potencial komercial për internetin në dhjetë vitet e ardhshme,” tha Gates gjatë një ngjarjeje Comdex të vitit 1994. Libri i tij i vitit 1995 Rruga përpara është gjithashtu plot me parashikime të gabuara. Në libër ai shkruante se “Interneti i sotëm nuk është autostrada e informacionit që unë imagjinoj, por vetëm fillimi i diçkaje të tillë”. Vetëm disa javë para botimit të librit, Gates e kuptoi se interneti do të ishte ende një gjë shumë e madhe, kështu që ai korrigjoi veten në letrën e famshme të Microsoft-it The Internet Tidal Wave, në të cilën ai e drejtoi kompaninë në atë drejtim. Gjatë vitit 1996, ai botoi një version të rishikuar të librit, i cili përfshinte sa më shumë lavdërime për internetin.

“Një gjë që duhej të ndryshonim ishte leja për të shfaqur qartë dokumentet nga programet tona në shfletuesit e kompanive të tjera. Ne duhet të ndalojmë së punuari për këtë dhe t’i bëjmë dokumentet e Office të varura nga Internet Explorer”, shkroi Gates në një memo të vitit 1998.

Meqenëse Gates është një figurë shumë konkurruese, teknologjia e mbyllur e Microsoft-it e ka dëmtuar kompaninë në planin afatgjatë. CEO aktual i Microsoft, Satya Nadella, ka punuar për vite me radhë për të hapur teknologjinë e Microsoft për të tjerët, për kënaqësinë e konsumatorëve dhe prodhuesve të softuerit.

Posta e padëshiruar e postës elektronike do të zhduket brenda dy vjetësh

Në vitin 2004, Gates dha një intervistë legjendare për BBC-në, në të cilën ai tha se “email-i i padëshiruar do të jetë një gjë e së kaluarës në dy vjet”, por 13 vjet më vonë gjërat nuk kanë ndryshuar vërtet. Symantec raportoi se mesazhet e padëshiruara përbënin rreth 50 për qind të të gjitha mesazheve të dërguara në dhjetë vitet e fundit.

Arsyeja pse Gates shpesh akuzohet për gjëra të tilla si parashikime të gabuara është pjesërisht për shkak të saktësisë së tij të habitshme kur parashikon një sërë tendencash teknologjike dhe kulturore. Pavarësisht gjithë kësaj, ndonjëherë është interesante të kujtohen deklaratat e tij jo vetëm të gabuara, por edhe pak komike.

LEXO EDHE:

Back to top button