Inflacioni nuk i bën asgjë Zvicrës

Derisa shumë vende në mbarë botën po luftojnë për të kontrolluar rritjen e inflacionit dhe rritjen e çmimeve, Zvicra duket se po e drejton ekonominë e saj pa probleme. Kjo tregohet nga një sërë parametrash sipas të cilave vendi po ecën shumë më mirë se të gjithë të tjerët. Pse?

Vitin e kaluar, Zvicra kishte një inflacion prej 3.5%, një rekord për të në tre dekadat e fundit. Norma është e lartë sipas standardeve të tyre, por është shumë më poshtë se normat dyshifrore përreth (në Eurozonë është 10.6%).

Faktori kryesor pas një imuniteti të tillë është se po flasim për një nga vendet më të pasura në botë, si shtet ashtu edhe si individë. Ajo ka një GDP që tejkalon atë të Shteteve të Bashkuara, Japonisë dhe Gjermanisë, dhe pasuria mesatare për person është 696,604 dollarë. Kjo do të thotë se ata qytetarë shpenzojnë një përqindje më të vogël të të ardhurave të tyre për ushqime bazë dhe banesa, dhe për këtë arsye janë më pak të prekur nga rritja e çmimeve.

Një tjetër faktor kyç është stabiliteti i frangës zvicerane, i cili është i fortë për shkak të mbështetjes së tij të fortë në ar, obligacione dhe asete financiare dhe për këtë arsye konsiderohet një “strehë e sigurt” në kohë të trazuara financiarisht.

Dhe import-eksporti i tyre është i balancuar. Ata importojnë 302 miliardë dollarë në vit, kryesisht nga vendet fqinje anëtare të BE-së (me franga e fortë që përfiton) dhe eksportojnë 305 miliardë dollarë në vit.

Për më tepër, Zvicra është më pak e varur nga importet e gazit dhe naftës sesa disa vende të tjera evropiane, falë hidrocentraleve. Dhe ata kanë 1500 liqene. Furnizuesit zviceranë të energjisë janë kryesisht në pronësi publike, që do të thotë se ata janë më pak të ekspozuar ndaj paqartësive ekstreme të tregut dhe më shumë subjekt i rregulloreve strikte të çmimeve. 

Në fund të vitit 2022, çmimet e energjisë në Zvicër u rritën me 16.2% – nën nivelet me të cilat përballen konkurrentët e tyre kryesorë si Gjermania (25%), Holanda (30%), Mbretëria e Bashkuar (52.3%) dhe Italia (64.7%) ).

Përveç energjisë, Zvicra ka kontrolle të rrepta mbi çmimin e mallrave dhe shërbimeve, duke i bërë ato më pak të ndjeshme ndaj luhatjeve të shkaktuara nga inflacioni. Nga produktet bazë të përdorura për të matur inflacionin në eurozonë, duke përfshirë ushqimin, strehimin dhe transportin, pothuajse një e treta janë të rregulluara në Zvicër, më shumë se në çdo vend tjetër evropian. Çmimet e ushqimeve në vend u rritën me një normë vjetore prej 4% dhjetorin e kaluar, krahasuar me 11.9% në SHBA, 16.9% në MB dhe 19.8% në Gjermani. 

Banka Kombëtare e Zvicrës pret që inflacioni të bjerë në 2.4% këtë vit dhe 1.8% vitin e ardhshëm.

LEXO EDHE:

Back to top button