Një material i lirë rrit efikasitetin e paneleve diellore me 250 për qind

Një material i lirë rrit efikasitetin e paneleve diellore me 250 për qind

Materialet perovskite kanë potencialin për të zëvendësuar silikonin në panelet diellore, sepse ato janë më të lira për t’u prodhuar dhe më mirë në thithjen e dritës. Nga ana tjetër, ato kanë një pengesë, dhe shkencëtarët ende po përpiqen t’i bëjnë këto materiale më të qëndrueshme dhe më jetëgjatë. Megjithatë, në hulumtimet e reja, shkencëtarët kanë arritur të përmirësojnë ndjeshëm efikasitetin e një lloji të veçantë të perovskitit, i njohur si perovskit-halid plumbi.

Duke kombinuar perovskitin dhe një substrat metalik në vend të xhamit, efikasiteti i konvertimit të dritës rritet deri në 250 përqind.


Foto: Pixabay

– Askush tjetër nuk e ka bërë këtë veçori të perovskitit. Papritur ne mund të vendosim një platformë metalike nën perovskit, duke ndryshuar plotësisht ndërveprimin e elektroneve në perovskit. Pra, ne përdorim një metodë fizike për të inkurajuar atë ndërveprim – shpjegoi Chunlei Guo, profesor i optikës në Universitetin e Rochester në Nju Jork.

Perovskitet mund të bëhen materiale parësore në panelet diellore

Edhe pse ka ende shumë punë për të bërë për të transferuar teknologjinë nga laboratori në një panel diellor aktual, hulumtimi është një tjetër tregues se strukturat kristalore të perovskitit së shpejti mund të jenë materiale parësore në prodhimin e energjisë diellore.


Foto: Pixabay

Panelet diellore punojnë duke përdorur fotone në rrezet e diellit për të nxitur elektronet të lënë vendin e tyre pranë atomeve për të prodhuar energji elektrike. Megjithatë, një pjesë e energjisë humbet si nxehtësi gjatë procesit.

Duke shtuar nënshtresën metalike, shkencëtarët zbuluan se mund të reduktojnë këtë humbje energjie dhe të rrisin efikasitetin e paneleve diellore.

LEXO EDHE:

Back to top button