Intel zbulon kompjuterin më të madh neuromorfik në botë “të frymëzuar nga truri i njeriut”

Intel zbulon kompjuterin më të madh neuromorfik në botë “të frymëzuar nga truri i njeriut”

Intel ka krijuar kompjuterin më të madh neuromorfik në botë, i cili është krijuar për të imituar punën e trurit të njeriut.

Pajisja duhet të mundësojë ekzekutimin e modeleve më komplekse të inteligjencës artificiale sesa është e mundur në kompjuterët konvencionalë, por ekspertët paralajmërojnë se ka pengesa inxhinierike për t’u kapërcyer përpara se pajisja të mund të konkurrojë ose të tejkalojë teknologjinë ekzistuese.

Kompjuterët neuromorfikë ndryshojnë nga makinat tradicionale në atë që përdorin neurone artificiale për të ruajtur dhe përpunuar të dhëna, në vend që të lëvizin të dhënat midis komponentëve të ndryshëm, gjë që është një problem i zakonshëm me kompjuterët e sotëm.

Kjo arkitekturë mund të sjellë efikasitet më të madh të energjisë, me Intel që pretendon se kompjuteri i tyre neuromorfik Halla Point i sapo ndërtuar konsumon njëqind herë më pak energji kur zgjidh problemet e optimizimit.

Hala Point përmban 1.15 miliard neurone artificialë të shpërndarë në 1152 çipa Loihi 2 dhe është i aftë për 380 trilion operacione sinaptike në sekondë. Mike Davies i Intel-it thekson se megjithëse është i fuqishëm, ai merr vetëm gjashtë rafte në një server standard, një hapësirë e ngjashme me një furrë me mikrovalë.

“Ne ndërtuam një sistem kaq të madh, sepse një miliard neurone ishte një numër i bukur i rrumbullakët”, thotë Davies.

Megjithatë, kufizimet aktuale qëndrojnë në shtresat e softuerit të kërkuar për të kthyer problemet e botës reale në formate të përshtatshme për përpunim në kompjuterët neuromorfikë.

“Softueri ishte një kufizim kyç”, shton Davies, duke theksuar se nuk ka kuptim të ndërtohet një sistem më i madh derisa këto çështje të zgjidhen.

LEXO EDHE:

Back to top button