Inteligjenca artificiale përshpejton zhvillimin e ilaçeve, të cilat do të ulin çmimet

Inteligjenca artificiale përshpejton zhvillimin e ilaçeve, të cilat do të ulin çmimet

Rezultatet e hulumtimit të fundit nga Boston Consulting Group tregojnë se përdorimi i inteligjencës artificiale në kërkimin dhe zhvillimin e drogës mund të ketë efekte revolucionare.

Pse janë të shtrenjta ilaçet?

Historikisht, zhvillimi i barnave ka qenë një proces që kërkon kohë, i kushtueshëm, i pasigurt dhe shpesh i pasuksesshëm. Vlerësohet se zhvillimi i një ilaçi të ri zgjat mesatarisht 12 vjet dhe më shumë se një miliard euro. Për më tepër, nga 10 deri në 20 barna të zbuluara në laborator, vetëm një do të arrijë përfundimisht te pacienti – të tjerët do të hidhen gjatë zhvillimit. Prandaj nuk është për t’u habitur që barnat e suksesshme janë të shtrenjta, veçanërisht ato për sëmundje të rralla dhe trajtim të individualizuar, të cilat nuk prodhohen në masë.

Automatizimi i hapave më të kërkuar

Megjithatë, autorët e hulumtimit besojnë se inteligjenca artificiale do të revolucionarizojë këtë proces, kryesisht duke automatizuar hapat më të kërkuar, të cilat duhet të shkurtojnë kohën e zhvillimit të ilaçeve dhe të zvogëlojnë kostot. Nisur nga kjo, nuk është për t’u habitur që 20 kompanitë kryesore farmaceutike njoftuan se po përdorin inteligjencën artificiale në punën e tyre. Është gjithashtu interesante që kompanitë e mëdha shpesh hyjnë në partneritete me startup-et e bioteknologjisë të specializuara në inteligjencën artificiale, të ashtuquajturat. Bioteknologjia e bazuar në AI.

Kompanitë startup po përfshihen gjithashtu

Dr. Sanja-Eduarda Cuzet, menaxhere në zyrën e Boston Consulting Group në Zagreb, thotë se në vitin 2020 më shumë se 65 për qind e barnave të miratuara në treg erdhën nga kompanitë bioteknike, duke treguar se sot shumica e inovacioneve në industrinë farmaceutike zhvillohen në kompanitë e vogla farmaceutike, d.m.th në kompanitë e bioteknologjisë.

“Ne jemi të vetëdijshëm për zhvillimin e shpejtë të vaksinës kundër Covid-19 në “Biontech”, një kompani fillestare që zhvillon teknologjinë e vaksinës mRNA për të luftuar kancerin – theksoi ajo.

Mundësi për kompanitë më të vogla

Rritja e përdorimit të inteligjencës artificiale në zbulimin e barnave hap mundësi të rëndësishme jo vetëm për kompanitë farmaceutike të themeluara, por edhe për kompanitë fillestare.

Couzet thotë se pavarësisht faktit që startup-et e bioteknologjisë janë aktualisht në krye, mund të mendohet gjithashtu për një gamë më të gjerë kompanish startup që zhvillojnë inteligjencën artificiale me aplikacione në industri të ndryshme.

– Kompanitë fillestare, falë shkathtësisë dhe qasjeve të tyre inovative, janë të pozicionuara mirë për të përdorur inteligjencën artificiale në zhvillimin e shpejtë të barnave. Në industrinë farmaceutike, ky trend është tashmë i dukshëm, duke marrë parasysh se më shumë se 65% e barnave të miratuara në vitet e fundit vijnë nga kompanitë farmaceutike tradicionale, madje edhe prodhuesit e barnave gjenerike, si Pliva dhe Bellup, mund të rinovojnë tubacionet e tyre të zhvillimit duke kombinuar burimet dhe përvoja e tyre e madhe me teknologjinë më të fundit të AI. Kjo simbiozë mund të rrisë efektivitetin e zbulimit të barnave të reja, të zvogëlojë kostot dhe të rrisë normat e përgjithshme të suksesit të trajtimeve të reja – thotë Couzet.

AI tashmë është më e mirë se njerëzit

Ajo thekson se AI tashmë ka treguar përparim të rëndësishëm në identifikimin e kandidatëve të mundshëm të barnave që janë më efektive se ato të marra me metoda tradicionale.

– Shembujt më të zakonshëm përfshijnë analizën e funksionit dhe ndërveprimit të proceseve molekulare në trup, për të kuptuar më mirë biologjinë e sëmundjeve dhe për të identifikuar objektivat dhe biomarkerët e rinj të barnave, si dhe hartimin dhe optimizimin e molekulave të reja duke përdorur parashikues. algoritme – shpjegoi Couzette.

Në studimin e ri, ekspertët u përqendruan në shkallën e suksesit të provave klinike, me një theks në kompanitë bioteknike që përdorin inteligjencën artificiale dhe të dhënat e kërkimit të disponueshëm publikisht.

Molekulat e zbuluara me ndihmën e inteligjencës artificiale kanë një shkallë më të lartë suksesi

Analiza tregoi se molekulat e zbuluara me ndihmën e inteligjencës artificiale kanë një shkallë më të lartë suksesi përmes fazave të provave klinike në krahasim me metodat tradicionale. Dallimi më i dukshëm vërehet në fazat e hershme të hulumtimit, të ashtuquajturat. faza 1, ku barnat e zbuluara nga AI tregojnë një shkallë suksesi prej 80 deri në 90%, dukshëm më e lartë se mesatarja historike prej 40 deri në 55% për barnat e zbuluara tradicionalisht. Në provat klinike të fazës 2, ku qëllimi është vendosja e konceptit biologjik të ilaçit, shkalla e suksesit është rreth 40%, që është në përputhje me mesataren historike të industrisë midis 30 dhe 40%.

Megjithatë, është interesant se nga gjashtë molekula kandidate për provat klinike të fazës 2, vetëm dy u anuluan për shkak të një rezultati negativ, ndërsa katër prova u ndërprenë për shkak të ndryshimit të prioriteteve të biznesit të kompanive dhe jo për shkak të problemeve teknike të AI, që tregon potencialisht më shumë sukses se 40%.

Dyfishimi i produktivitetit

Autorët e hulumtimit në artikullin e botuar shpjegojnë se hipotetikisht mund të supozohet se shkalla e suksesit të përgjithshëm të provave klinike mund të rritet nga një mesatare prej 5-10% në 9-18%. Kjo pothuajse do të dyfishonte produktivitetin e kërkimit dhe zhvillimit të barnave, gjë që do të kishte përfitime të mëdha. Kjo do t’i lejojë kompanitë të arrijnë të njëjtin rezultat me shumë më pak burime dhe kosto, domethënë të dyfishojnë pothuajse numrin e barnave të reja të lançuara me të njëjtat fonde. Për pacientët dhe sistemet shëndetësore, kjo do të nënkuptonte zhvillim më të shpejtë të më shumë barnave dhe çmime më të ulëta.

Përfitimi për pacientët

Couzet thotë se potenciali i inteligjencës artificiale është i jashtëzakonshëm duke pasur parasysh se kohëzgjatja mesatare e zhvillimit të ilaçeve është 10-15 vjet dhe kostot mund të arrijnë më shumë se 2.5 miliardë dollarë amerikanë.

– Lajmi i mirë është se më së shumti do të përfitonin pacientët, veçanërisht ata që vuajnë nga sëmundje të rralla, për të cilat zhvillimi i barnave është jashtëzakonisht i shtrenjtë. Për shkak të tregut të vogël, çmimet e barnave të tilla arrijnë në miliona për trajtim. Duke ulur kohëzgjatjen dhe kostot e zhvillimit, pacientët do të kenë mundësi të aksesojnë gjeneratën e re të barnave, me çmime dukshëm më të ulëta që sistemi shëndetësor do të mund të financojë – thotë Eduarda Cuzet.

LEXO EDHE:

Back to top button