Iseni: Vetoja bullgare, më shumë një çështje e brendshme e Bullgarisë

Fati Iseni, historian dhe profesor universitar, e cilëson veton bullgare më shumë një çështje të brendshme sesa një çështje të jashtme. Ai thotë se vetoja bullgare po përdoret nga kryeministri Borisov për interesat e tija në zgjedhjet e ardhshme parlamentare, në pranverën e vitit të ardhshëm. Sipas tij, duke jetuar në Ballkan, gjithmonë nëpër zgjedhje është luajtur karta nacionaliste, prandaj edhe Borisovi po bën të njëjtën gjë duke bllokuar Maqedoninë në rrugën evropiane.

- Advertisements -

Vetoja Bullgare paraqet një politik të paqartë , kryesisht vitin e fundit, pas marrëveshjes për fqinjësi të mirë. Kjo veto paraqet më shumë një lloj ambiguiteti, një lloj dykuptimësie mes raporteve Maqedoni-Bullgari Ky është më tepër një kontest historik sesa politik, edhe pse viteve të fundit u bë përpjekje maksimale, por politika përsëri nuk mund të merret peng nga historia. Momentalisht nuk kanë gjetur një marrëveshje përfundimtare, por ky është më shumë një presion bullgar kundrejt BE-së. Kryesisht kjo veto është e fokusuar, apo target, është trupoi votues bullgar, sepse ata në pranverë kanë zgjedhjet parlamentare. Prandaj, interesi i Borosovit është të mos lëshojë pe që në raundin e parë, por unë mendoj se kjo mund të tejkalohet- tha historiani Iseni.

LEXO EDHE:

Back to top button