James Webb kapi Mjegullnajën e Kokës së Kalit siç nuk e kemi parë kurrë më parë

Teleskopi Hapësinor James Webb kapi imazhet më të detajuara me infra të kuqe ndonjëherë të një prej objekteve më të pazakonta në qiellin tonë, Mjegullnajës së Kokës së Kalit

Imazhet tregojnë një pjesë të qiellit në yjësinë Orion. Nga valët e turbullta të pluhurit dhe gazit ngrihet Mjegullnaja e Kokës së Kalit, e njohur edhe si Barnard 33, e cila është rreth 1300 vite dritë larg nesh.

Mjegullnaja e Kokës së Kalit (foto më poshtë tregon pjesën më të madhe të saj) lindi në një re ndëryjore të materialit që po shpërbëhet dhe shkëlqen ndërsa ndriçohet nga një yll i nxehtë aty pranë. Retë e gazit që rrethojnë mjegullnajën tashmë janë shpërthyer, por kolona në formë koke kafshe përbëhet nga grumbullime të dendura materialesh që janë më të vështira për t’u gërryer.

Do të zhduket për rreth pesë milionë vjet

Një ditë do të zhduken edhe kokat e kuajve, por do të duhet shumë kohë. Astronomët vlerësojnë se Barnard 33 do të kalbet në rreth pesë milionë vjet. Imazhet e reja të James Webb fokusohen në skajin e ndritshëm në krye të mjegullnajës.

Barnard 33 është një rajon fotodissociimi (PDR), në të cilin drita ultravjollcë nga yjet e rinj masivë krijon një rajon kryesisht neutral, të ngrohtë të gazit dhe pluhurit të vendosur midis gazit të jonizuar që rrethon yjet masive. Ky rrezatim ultravjollcë ndikon në kiminë e gazrave në këto rajone dhe vepron si burimi më i rëndësishëm i nxehtësisë, shkruan ESA .

Eksplorimi i Evolucionit të Materieve Ndëryjore

Drita e emetuar nga PDR ofron një mjet unik për studimin e proceseve fizike dhe kimike që drejtojnë evolucionin e materies ndëryjore në galaktikën tonë dhe në të gjithë universin. Mjegullnaja e Kokës së Kalit është një objektiv ideal për astronomët për shkak të afërsisë dhe gjeometrisë së saj. Konsiderohet si një nga objektet më të mira në qiell për studimin e ndërveprimit të rrezatimit dhe materies ndëryjore.

James Webb zbuloi fillimisht strukturat e vogla në buzën e ndriçuar të kokës së kalit. Ai zbuloi gjithashtu një rrjet karakteristikash me lara-lara që shkon pingul me pjesën e përparme të PDR, që përmban grimca pluhuri dhe gaz të jonizuar. Vëzhgimet gjithashtu lejuan astronomët të hetojnë efektet e emetimeve të pluhurit dhe të kuptojnë më mirë formën shumëdimensionale të mjegullnajës.

James Webb është një teleskop hapësinor revolucionar nëntë miliardë dollarësh me rreze infra të kuqe. Ai është njëqind herë më i ndjeshëm se teleskopi Hubble dhe kryesisht vëzhgon pafundësinë e hapësirës në spektrin infra të kuq, gjë që e lejon atë të depërtojë në retë e dendura gazi dhe pluhuri. Hubble operoi kryesisht në gjatësi vale optike dhe ultravjollcë.

LEXO EDHE:

Back to top button