Ka ardhur një paralajmërim për shkak të sëmundjeve të përhapura nga mushkonjat, ja si ta dalloni infeksionin

Ka ardhur një paralajmërim për shkak të sëmundjeve të përhapura nga mushkonjat, ja si ta dalloni infeksionin

Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) javën e kaluar paralajmëroi për një rrezik në rritje të sëmundjeve të transmetuara nga mushkonjat në Bashkimin Evropian (BE).

Lloji i mushkonjave Aedes albopictus, një bartës i njohur i viruseve chikungunya dhe dengës, po vendoset më tej në veri dhe perëndim në Evropë, thekson ECDC. Andrea Amon, drejtor i ECDC, tha se vitet e fundit është parë një përhapje gjeografike e specieve pushtuese të mushkonjave në zonat e paprekura më parë në BE/EEA.

“Nëse kjo vazhdon, ne mund të presim më shumë raste dhe ndoshta më shumë vdekje nga sëmundje të tilla si viruset dengue, chikungunya dhe Zika dhe, në rrethana të caktuara, virusi i Nilit Perëndimor”, paralajmëroi Amon.

Sipas të dhënave të ECDC, në vitin 2022 kishte 1,133 raste të infeksionit dhe 92 vdekje nga infeksioni me virusin e Nilit Perëndimor. Italia raportoi më së shumti raste (723), ndërsa në Kroaci dukshëm më pak – tetë u raportuan.

Instituti Kroat i Shëndetit Publik (HZJZ) i tha N1 se mushkonjat transmetojnë sëmundje të tjera infektive si ethet e verdha dhe encefaliti japonez. Por asnjëherë nuk i kemi pasur dhe as i kemi importuar në Kroaci”, thekson Instituti.

“Nga këto sëmundje tropikale, ethet e Nilit Perëndimor dhe ethet e dengës janë vërejtur në Kroaci vitet e fundit. Si raste të importuara kishim vetëm Zikën dhe malarinë”, na thanë nga HZJZ.

Vitin e kaluar në Kroaci, një person u sëmur nga ethet e dengës dhe një nga malaria.

Këtë vit kemi pasur një ethet denge të importuar dhe tre raste të importuara të malaries, thotë HZJZ.

Ethet e Nilit Perëndimor

Numri më i madh i rasteve të infektimit me virusin e Nilit Perëndimor është raportuar nga korriku deri në shtator.

“Shumica e njerëzve të infektuar janë asimptomatikë. Rreth 20-40% e njerëzve të infektuar zhvillojnë një sëmundje të ngjashme me gripin – ethe, dhimbje koke, lodhje, dhimbje muskujsh, vjellje, ndonjëherë skuqje të lëkurës. Në rreth 1% të të infektuarve shfaqet një formë e rëndë e sëmundjes me prekje të sistemit nervor qendror, pra simptoma të inflamacionit të trurit dhe meningjeve, si dhe gjunjë të dobët akut”, thotë Andria Stampar, Instituti Edukativ i Shëndetit Publik.

Njerëzit mbi 60 vjeç me sëmundje kronike dhe ata me imunitet të dobësuar janë në rrezik më të madh për të zhvilluar një formë të rëndë të sëmundjes.

Ethet Denge

Bartësit kryesorë të këtij virusi janë mushkonjat e llojeve Aedes aegypti dhe Aedes albopictus. Kjo e fundit, e njohur më mirë si mushkonja tigër aziatike, është e përhapur në Kroaci. Shumica e pacientëve janë asimptomatikë, thotë NZJZ Andria Štampar.

Njerëzit me një sëmundje të zhvilluar klinikisht zakonisht marrin një formë të lehtë – ethet e dengës, e cila pas një periudhe inkubacioni prej 4-7 ditësh (3-14), manifestohet me një fillim të papritur të etheve në një mesatare prej 2-7 ditësh. ditë, të ndjekura nga dhimbje koke, dhimbje prapa syve, dhimbje kyçesh dhe skuqje.

Në më pak se 5% të rasteve mund të shfaqet një formë më e rëndë e sëmundjes përsa i përket etheve hemorragjike dhe shokut, të cilat mund të kenë një përfundim fatal. Dhjetëra miliona njerëz sëmuren çdo vit në mbarë botën, me rreth 20,000-25,000 vdekje, kryesisht te fëmijët.

Chikungunya

Virusi transmetohet nga mushkonjat e specieve Aedes aegypti dhe Aedes albopictus (mushkonja tigër aziatike). Pas një periudhe inkubacioni prej 4-8 ditësh (2-12), pacientët zhvillojnë temperaturë të lartë, dhimbje koke, dhimbje muskujsh dhe dhimbje të forta kyçesh. Gjysma e të infektuarve zhvillojnë një skuqje makulo-papulare që shfaqet më shpesh tek fëmijët me gjakderdhje të mundshme nga mishrat e dhëmbëve dhe peteki në lëkurë.

Në 30-40% të të infektuarve, dhimbja e kyçeve mund të mbetet e pranishme për një kohë të gjatë, ndonjëherë edhe me vite. Të moshuarit (> 65) dhe pacientët kronikë kanë një rrezik më të lartë për të zhvilluar një pasqyrë klinike më të rëndë. Tek gratë shtatzëna tek të cilat sëmundja është shfaqur javën e fundit para lindjes, është e mundur që virusi të transmetohet tek fetusi.

Departamenti i Shëndetit Publik të Qarkut Dubrovnik-Neretva deklaron se në rajonet tropikale, një numër i vogël njerëzish (veçanërisht fëmijët) mund të zhvillojnë ethe të rënda hemorragjike ose sindromën e shokut të dengut, e cila mund të jetë fatale.

LEXO EDHE:

Back to top button