Ka më shumë varietete nga sa mendonit: Pse duhet të hani rrepkë?

Rrepkat janë kultivuar për më shumë se 3000 vjet. Grekët e lashtë i ofronin ato si flijim për perënditë, dhe romakët paguanin punëtorët në rrepkë. Dhe jo pa arsye.

Ka studime që tregojnë se rrepka ka një sërë përfitimesh shëndetësore, prandaj ato janë një shtesë e shkëlqyer për sanduiçet e pranverës me perime, sallata ose bazë për përgatitjen e smoothie-ve shëruese. Ato janë plot me vitamina dhe minerale si bakër, mangan, kalium, vitamina C, K dhe B6, si dhe përmbajnë kalcium, hekur, fosfor, zink dhe natrium.

Vetitë medicinale të rrepkës janë të njohura, pasi shumë sëmundje janë trajtuar me këtë perime para ardhjes së mjekësisë moderne. Shumë ende i përdorin ato sot si një alternativë ndaj mjekësisë moderne. Megjithatë, duhet të dini se rrepka e zezë është më medicinale se rrepka e kuqe.

Rrepkë e zezë, e njohur zakonisht si Raphanus sativus L. var. niger, i përket familjes së lakrave dhe është shumë i pasur me antioksidantë dhe fibra dietike. Hulumtimet kanë vërtetuar se luan një rol të rëndësishëm në uljen e rrezikut të zhvillimit të kancerit të prostatës, gjirit, zorrës së trashë dhe vezoreve dhe një sërë sëmundjesh të tjera.

Në mjekësinë kineze shquhet si një ilaç që ndihmon në problemet e frymëmarrjes, veçanërisht me kollën dhe astmën kur mukusi sekretohet nga organet e frymëmarrjes, vepron si diuretik natyral, në rast të verdhëzës, normalizon prodhimin e bilirubinës, stimulon prodhimin. e rruazave të kuqe të gjakut, ndihmon në humbjen e peshës sepse ka pak kalori dhe shumë fibra, stimulon tretjen, zvogëlon rrezikun e inflamacionit të traktit urinar dhe pastron veshkat, largon erën e keqe të gojës, lehtëson dhimbjet menstruale.

Farat e rrepkës ndihmojnë me vitiligo, një maskë me rrepkë të bluar hidraton fytyrën dhe largon skuqjen, lehtëson reagimin ndaj pickimeve të insekteve, si bletët, grerëzat dhe grerëzat, pasi redukton dhimbjen dhe ënjtjen.

LEXO EDHE:

Back to top button