Kalendari historik

Me 29 Gusht:

Në këtë ditë:
Në vitin 1588 Beteja e Gravelines – Armada spanjolle e dëmtuar dhe e shpërnda nga flota angleze.

Në vitin 1848 Uria irlandeze e patates: Revolta Tipperary – një revoltë e pasuksesshme nacionaliste kundër sundimit britanik të shtypur nga policia.

Në vitin1905 Sekretari amerikan i Luftës William Howard Taft bën marrëveshje sekrete me kryeministrin japonez Katsura duke rënë dakord për frenimin e lirë japonez në Kore në këmbim të mosndërhyrjes me SHBA-në në Filipine.

Në vitin1913 Shqipëria u njoh zyrtarisht nga fuqitë e mëdha evropiane si një shtet i pavarur pas shpalljes së pavarësisë.

Në vitin1921 Adolf Hitler bëhet udhëheqës i Partisë Kombëtare Socialiste të Punëtorëve Gjermanë.

Në vitin1949 Moska i jep fund bllokadës së Berlinit Perëndimor.

Në vitin 1954 U botua pjesa e parë e J.R.R. Epika e fantazisë së Tolkien-it The Lord of the Rings – e cila u bë një fenomen sociokulturor dhe u përshtat në një seri filmash blockbuster në fillim të viteve 2000.

Në vitin1981 Princi Charles dhe Lady Diana Spencer u martuan në Katedralen e Shën Palit në Londër.

Në vitin 2005 Shkencëtarët planetar shpallën zyrtarisht zbulimin e atij që besohej të ishte planeti i 10-të; më vonë u caktua një planet xhuxh dhe iu dha emri Eris.

LEXO EDHE:

Back to top button