Kamera e Poezisë i kthen fotot në poezi

Një nga risitë më të fundit të inteligjencës artificiale (AI) që synon artistët është një pajisje e quajtur Kamera e Poezisë, e cila i kthen fotot në poezi

Në të vërtetë nuk ka fund për inovacionet që shfaqen në botën e teknologjisë AI. Përveç shkrimit të emaileve të përditshme dhe kryerjes së detyrave të tjera, AI tani mund t’i bëjë fotografitë “të flasin dhe të këndojnë”, të parashikojnë veprimet e ardhshme njerëzore, të konkurrojnë dhe të gjykojnë në garat e AI dhe madje të rikrijojnë teknologjinë Star Trek.

Kellyn Carolyn Chan dhe Ryan Mather bashkëpunuan për të zhvilluar pajisjen Poetry Camera, një projekt me burim të hapur që ndërthur teknologjinë me shpirtin artistik, duke rezultuar në një krijim që i kapërcen kufijtë e të dy fushave.

Kamera e Poezisë i ngjan një kamere tipike Polaroid, por në vend që të bëjë fotografi, kjo pajisje e transformon hyrjen vizuale në poezi ndjellëse që përshkruajnë gjallërisht skenën që po kapet.

Pajisja mundësohet nga një kompjuter Raspberry Pi dhe përdor modelin GPT-4 nga OpenAI, pra është një kombinim i harduerit dhe inteligjencës artificiale.

Raspberry Pi përpunon imazhet e kapura, nxjerr të dhëna vizuale dhe i transmeton ato në komponentin e AI. Moduli i AI analizon më pas aspekte të ndryshme të fotografisë, duke përfshirë ngjyrat, modelet, elementët kuptimplotë dhe madje edhe emocionet që transmetohen.

Poetry Camera lindi si një projekt pasioni ku Chan dhe Mather kombinuan dashurinë e tyre për teknologjinë dhe artin.

Pasi eksperimentoi me disa modele të AI, Mather bëri lëvizjen e duhur me modelin GPT-3. Reagimet pozitive nga familja dhe miqtë e motivuan dyshen për të përmirësuar prototipin, gjë që përfundimisht rezultoi në një produkt të shkëlqyeshëm.

“Ne nuk i ruajmë fotot dhe këngët në mënyrë dixhitale, ka disa arsye për këtë. Së pari, është më e lehtë, arsyeja e dytë është privatësia, dhe arsyeja e tretë është se kjo mënyrë i jep kuptim shtesë këngëve. Nëse e humbisni, nuk e keni më. “Të gjithë kanë kamera në xhepat e tyre falë telefonave celularë dhe ne donim të bënim diçka krejtësisht ndryshe”, tha Mather.

Krijuesit e pajisjes vunë në dukje se Poetry Camera ofron më shumë se një format poezie dhe se përdoruesit kanë mundësinë të zgjedhin nga një shumëllojshmëri opsionesh, duke përfshirë sonetet, vargjet e lira dhe haiku.

LEXO EDHE:

Back to top button