Kamera më e shpejtë në botë mund të regjistrojë 156.3 trilionë korniza në sekondë

Kamera më e shpejtë në botë mund të regjistrojë 156.3 trilionë korniza në sekondë

Inxhinierët kanadezë nga Qendra INRS për Kërkimin e Energjisë, Materialeve dhe Telekomunikacionit kanë arritur një përparim të rëndësishëm teknik duke zhvilluar një kamerë që mund të regjistrojë një 156.3 trilion (trilion) korniza (fps) të pabesueshme në sekondë. Kjo shpikje paraqet një përparim të rëndësishëm në fushën e fotografisë, e cila hap mundësi të reja për arritjet e kërkimit shkencor dhe inxhinierisë.

Krahasuar me kamerat më të mira aktuale për regjistrimin me lëvizje të ngadaltë, të cilat ndryshojnë nga disa qindra korniza për sekondë në telefonat celularë dhe deri në disa mijëra korniza për sekondë në kamerat profesionale, kamera e re përfaqëson një hap të madh. Vizualizimi i ngjarjeve në shkallë nano, ku ngjarjet ndodhin në fraksione të sekondës, kërkon shpejtësi të imazhit në triliona korniza për sekondë.

Kamera e re, e quajtur “femtofotografia e aperturës së koduar me swept-coded në kohë reale” (SCARF), mundëson regjistrimin e ngjarjeve që ndodhin në domenin e femtosekondave – katërliontat e sekondës. Është një periudhë kohore aq e shkurtër sa ka rreth po aq femtosekonda në një sekondë sa ka sekonda në 32 milionë vjet.

Sistemi SCARF përdor impulse ultra të shkurtra të dritës laser “cicërima” që kalojnë përmes objektit ose ngjarjes që regjistrohet. Drita, të cilën ne mund ta mendojmë si një ylber, e përfshin ngjarjen duke filluar me gjatësi vale të kuqe, duke lëvizur nëpër portokalli dhe të verdhë, deri në vjollcë. Kjo bën të mundur regjistrimin e një ndryshimi të plotë të ngjarjeve në një periudhë jashtëzakonisht të shkurtër kohore.

Megjithëse publiku i gjerë nuk ka gjasa të ketë një shans për të parë imazhet me lëvizje të ngadalta të regjistruara nga sistemi SCARF, studiuesit theksojnë se zbulimi i fenomeneve të reja ultra të shpejta mund të avancojë fushat e fizikës, biologjisë, kimisë, shkencës së materialeve dhe inxhinierisë. Kjo shpikje jo vetëm që vendos standarde të reja në fotografi, por gjithashtu hap derën për zbulime dhe inovacione të reja në disiplina të ndryshme shkencore dhe teknike.

Hulumtimi u botua në revistën Nature Communications, ku autorët përshkruan në detaje procesin e zhvillimit të kësaj kamere revolucionare dhe aplikimet e saj të mundshme në kërkimin shkencor.

LEXO EDHE:

Back to top button