Kanë ardhur minuset, dhe makina nuk ndizet: Si ta nisni me ndihmën e kabllove?

Nëse dyshoni se makina nuk do të fillojë në minuset e mëngjesit për shkak të një baterie të rraskapitur, atëherë një nga metodat e ndihmës së parë mund të jetë ndezja duke përdorur kabllo dhe "energji elektrike" e huazuar nga një automjet tjetër. Kjo është një nga procedurat më të lehta për ta bërë vetë, por duhet të jeni të kujdesshëm dhe të ndiqni disa rregulla të thjeshta.

Moti i paqëndrueshëm dhe minuset e rastësishme mund të shkarkojnë baterinë e automjetit tuaj. Për t’u siguruar që problemi është me baterinë, kontrolloni nëse dritat treguese në panelin e instrumenteve dridhen dobët dhe kur çelësi kthehet në bravë, bateria duket e dobët dhe nuk ka fuqi të “mbyllet”. Nëse dëshironi të kurseni kohë dhe ta zgjidhni vetë problemin duke përdorur metodën e vjetër, duke shmangur thirrjen në autoklub, që është opsioni më i sigurt, hapi tjetër është të gjeni kabllot e përshtatshme (trashësia për motorët me benzinë ​​është 16 mm, për motorët me naftë 25 mm, plus kapëset duhet të mbulohen me plastikë deri në majat e kontaktit). Pastaj duhet të gjesh një automjet tjetër, donator, që do të të japë rrymë. Sigurohuni që të dy automjetet të kenë të njëjtin tension, i cili zakonisht është një sistem 12V në makinat standarde.

1. Tërhiqeni automjetin tjetër mjaftueshëm afër tuajit dhe zgjidh kabllot, të cilët zakonisht janë kuq-blu ose kuq-zi. Më pas lidhini si më poshtë dhe në rendin e mëposhtëm, duke pasur kujdes që të mos prekni kabllot ose t’i vendosni pranë ventilatorëve ose komponentëve rrotullues si rripat mikro. Për të filluar, të dy makinat duhet të fiken.

2. Së pari, teli i kuq duhet të ngjitet në polin/terminalin pozitiv (+) të baterisë së makinës që nuk nis, dhe më pas në makinën e dytë që merr energji hua.

3. Hapi tjetër është lidhja e kabllos tjetër (blu ose e zezë) në polin negativ të baterisë, por këtë herë fillimisht me automjetin me bateri që punon, dhe vetëm më pas me automjetin me bateri të zbrazët. Këtu duhet të jeni më të kujdesshëm dhe të informoheni paraprakisht, sepse në një automjet me bateri të dëmtuar, përveç shtyllës negative, ndonjëherë është më e sigurt të lidhni kabllon me tokëzimin e makinës, d.m.th. një pjesë e dalë dhe e palyer e përgatitur tashmë nga prodhuesi (zakonisht pranë baterisë) ose të themi në ndonjë copë metali (bllok i motorit ose ndonjë bulon në ndarjen e motorit) për të shmangur shkëndija dhe zjarri. Pastaj vjen pjesa e lehtë.

4. Fillohet fillimisht makina “pune” që merr rrymë hua.

5. Pas rreth 30 sekondash, makina niset me një bateri të shkarkuar.

6. Duhet të lini të dy makinat e lidhura me kabllo të funksionojnë për disa minuta për të stabilizuar tensionin në bateri.

7. Nëse e keni ndezur me sukses makinën, hiqni me kujdes kabllot prej saj, por në rendin e kundërt të mënyrës se si i keni instaluar.

8. Nëse makina nuk fiket atëherë, kjo do të thotë se puna e ndezjes përmes kabllove ishte e suksesshme dhe ju duhet të vozitni makinën për të paktën 15 minuta (ndonjëherë më shumë) që bateria të ringarkohet.

Nëse, nga ana tjetër, nuk keni arritur të filloni pas një ose disa përpjekjeve të tilla (nuk duhet të ekzagjeroni numrin e përpjekjeve në rast se problemi nuk është me baterinë ose bateria e donatorit nuk është shkarkuar), atëherë ekziston një problemi se makina ka problem me karikimin dhe se alternatori nuk punon. Ekziston gjithashtu një mundësi që bateria e vjetër të jetë e pjekur për zëvendësim, dhe ju do ta dini se tashmë me ndezjen e parë të ardhshme, ndoshta tashmë në të njëjtën ditë ose më shumë gjasa mëngjesin tjetër.

LEXO EDHE:

Back to top button