Katër salca që mund të jenë të dëmshme për mëlçinë

Katër salca që mund të jenë të dëmshme për mëlçinë

Salca mund të duket si një shtesë e parëndësishme në një vakt, por shumë salca të njohura përmbajnë sheqerna të fshehura që mund të prishin ekuilibrin e dietës suaj dhe të shkaktojnë inflamacion në trup.

Edhe një sasi e vogël mund të përmbajë sasi çuditërisht të mëdha sheqernash të shtuara. Prandaj, ekspertët paralajmërojnë se është e rëndësishme t’i kushtojmë vëmendje asaj që vendosim në pjatën tonë, si dhe asaj që përmbajnë salcat që hamë.

Ketchup me sheqer të shtuar

Edhe pse mund të duket i padëmshëm, keçapi shpesh përmban sasi të mëdha sheqeri të shtuar, të cilat mund të prishin nivelet e sheqerit në gjak dhe të nxisin akumulimin e yndyrës, veçanërisht rreth barkut. “Shumica e markave të ketchupit përmbajnë 4 gramë sheqer të shtuar në vetëm një lugë gjelle të produktit”, thotë nutricionistja Trista Best për SheFinds. Përveç kësaj, sheqeri ndikon negativisht në mikrobiotën e zorrëve. “Një dietë e pasur me sheqer nxit një çekuilibër të baktereve të zorrëve”, shton Best.

Majonezë me shumë yndyrë

Majoneza, e cila është e pasur me yndyrna të ngopura dhe kalori, mund të kontribuojë në shtimin në peshë, inflamacion dhe kolesterol të lartë të keq. Disa versione komerciale përmbajnë gjithashtu sheqerna të shtuar dhe aditivë të dëmshëm. Nutricionistja Lisa Richards paralajmëron: “Mëlçia, e cila filtron yndyrën dhe toksinat e tepërta, mund të mbingarkohet nga salcat me shumë yndyrë si majoneza.” Në vend të kësaj, ajo rekomandon një alternativë më natyrale: “Është më mirë ta shmangni këtë salcë dhe të përdorni avokado, yndyra e së cilës është më e lehtë për t’u tretur dhe për t’u përdorur nga trupi si burim energjie.”

Salcë e ëmbël për barbeque

Salca e ëmbël e barbeque shpesh ka përmbajtje të lartë sheqeri, e cila mund të shkaktojë inflamacion, shtim në peshë dhe rritje të papritur të niveleve të sheqerit në gjak. Dietologia Jessie Feder thekson: “Një porcion salcë barbeque ka rreth 70 kalori dhe deri në 16 gramë sheqer.” Kjo mund të ndikojë negativisht në metabolizëm dhe të pengojë humbjen e peshës. Ajo rekomandon salcë pa sheqer ose me sheqer të reduktuar për të shmangur efektet negative shëndetësore.

Salcë e ëmbël dhe pikante

Salca e ëmbël dhe pikante, megjithëse e shijshme dhe popullore në kuzhinën aziatike, përmban gjithashtu shumë sheqer. “Është një salcë e shijshme, por me sheqer, që mund të nxisë shtimin në peshë nëse konsumohet shpesh”, paralajmëron nutricionistja Mary Sabat. Për një version më të shëndetshëm, ajo sugjeron të bëni vetë salcën. “Përgatitni salcën tuaj në shtëpi, duke kontrolluar sasinë e sheqerit dhe duke përdorur zëvendësues më të shëndetshëm si stevia”, përfundoi Sabat.

LEXO EDHE:

Back to top button