Këmbëngulja në Mars kap tingullin e ‘djallit të rërës’

Agjencia amerikane e hapësirës NASA ka njoftuar se roveri Perseverance ka regjistruar për herë të parë zërin e një “djalli rëre” në Mars.

Përveç sigurimit të tingullit të një stuhie hapësinore, regjistrimi do t’i ndihmojë shkencëtarët të kuptojnë më mirë se si pluhuri mund të ndikojë në misionet e ardhshme në Mars.

Stuhia u regjistrua më 27 shtator 2021, dhe megjithëse për njerëzit tingëllon si zhurma e erës në Tokë, shkencëtarët ende mund të mësojnë shumë prej saj.

“Ndërsa djalli i rërës kaloi mbi Këmbënguljen, ne mund të dëgjonim ndikimin individual të grimcave. Ne madje ishim në gjendje t’i numëronim”, thotë shkencëtarja Naomi Murdoch, autore e raportit të ri.

Pluhuri është një faktor i rëndësishëm në planifikimin e misioneve të reja në Mars, sepse ai mund të gërryejë mburojat e nxehtësisë së anijeve kozmike, të dëmtojë eksperimentet shkencore, të çaktivizojë parashutat dhe të mbulojë panelet diellore.

Shkencëtarët vlerësojnë se djalli i rërës, një fenomen i ngjashëm me tornado, ishte 25 metra i gjerë dhe 118 metra i lartë. Është një stuhi relativisht e vogël që nuk e dëmtoi roverin.

Këmbëngulja bëri edhe foto të stuhisë. Rover regjistron tinguj, por regjistrimet zgjasin më pak se tre minuta, ai e bën këtë tetë herë në muaj.

LEXO EDHE:

Back to top button