Keni sheqer të lartë në gjak? Filloni të hani qepë

Keni sheqer të lartë në gjak? Filloni të hani qepë

Qepët janë hulumtuar për efektivitetin e tyre në uljen e niveleve të sheqerit në gjak si dhe kontributin e tyre në shëndetin e kockave. Ekstrakti i tyre, në fakt, mund të zvogëlojë përveç niveleve të larta të sheqerit në gjak dhe kolesterolit, siç u theksua gjatë takimit vjetor të 97-të të Shoqatës Endokrine në San Diego.

Nivelet e vazhdueshme të ulëta të sheqerit në gjak, siç rregullohen nga insulina e prodhuar në pankreas, janë një kusht i domosdoshëm për të shmangur diabetin e tipit 2. Nëse, për ndonjë arsye, pankreasi nuk prodhon sasinë e nevojshme të insulinës, sasia e sheqerit në gjak mund të rritje që kërcënon shëndetin tonë.

Për këtë arsye, një sërë studimesh shkencore po përpiqen të zbulojnë trajtime dhe mënyra të mundshme për të ndihmuar pacientët me diabet. Këtij vëllimi shkencor i shtohet një studim i ri, i cili ka zbuluar se një perime shumë e njohur mund të ulë nivelin e sheqerit në gjak deri në 50%.Shkencëtarët tani e shohin këtë perime si një mënyrë të mundshme për të përballuar simptomat e diabetit.

Më konkretisht, gjetjet shkencore të paraqitura në takimin e 97-të vjetor të Shoqatës Endokrine në San Diego zbuluan se ekstrakti i qepës mund të zvogëlojë ndjeshëm nivelet e larta të sheqerit në gjak dhe kolesterolit kur jepet së bashku me ilaçin antidiabetik metformin.

Qepët si suplement ushqimor

Studiuesi kryesor Dr. Anthony Ojieh , një endokrinolog-diabetolog nga Kolegji Shtetëror Delta, Nigeri, tha: “Qepa është lehtësisht e arritshme dhe është përdorur si një shtesë diete. Tani duket se ai gjithashtu ka potencialin për t’u përdorur në trajtimin e pacientëve me diabet.”
Studiuesit e testuan këtë teori te minjtë. Në total, tre grupeve të minjve diabetikë iu dha një sërë dozash me ekstrakt qepë për të parë nëse mund të përmirësonte efektin e ilaçit. Dozat ishin 200 mg, 400 mg dhe 600 mg për kilogram të peshës trupore. Studiuesit gjithashtu i dhanë ilaçin dhe qepën 3 grupeve të minjve jo diabetikë me nivele normale të sheqerit në gjak.

Qepa ndihmon në uljen e glukozës

Hulumtimi zbuloi se, nga minjtë diabetikë, ata që u dhanë 400 mg dhe 600 mg për kilogram peshë trupore treguan një ulje të niveleve të sheqerit prej 50% dhe 35% respektivisht, në krahasim me fazën fillestare.

Përveç kësaj, ekstrakti i qepës uli nivelet e kolesterolit LDL te minjtë diabetikë, me ata që morën dozat 400 mg dhe 600 mg që treguan rezultatet më mbresëlënëse. Hulumtimi zbuloi gjithashtu se ekstrakti i qepës çoi në shtim në peshë tek minjtë jo diabetikë, por jo tek ata me diabet.
Dr. Ojieh, arriti në përfundimin se “qepa duket se rrit normën metabolike dhe si rrjedhojë dëshirën për ushqim, duke rezultuar në rritjen e marrjes së ushqimit. Mbetet për t’u ekzaminuar mekanizmi përmes të cilit qepa kontribuon në uljen e glukozës në gjak.”

LEXO EDHE:

Back to top button