Keni stenozë kurrizore?! Si të ndihmoni veten dhe kur është koha për të shkuar urgjentisht te mjeku!

Ka disa lloje të stenozave, më e rëndësishmja është reagimi në kohë, për të mos arritur në formën më të rëndë

Midis çdo vertebre në shtyllën kurrizore, ajo formon një kanal përmes të cilit kalon palca kurrizore, e cila është pjesë e sistemit nervor qendror. Pranë tij ndodhet lëngu cerebrospinal që lidh trurin dhe palcën kurrizore.

Në rast të dëmtimit, përkatësisht lëvizjes së rruazave kockore, dhe më shpesh në rast të dëmtimit të diskut, ndodh një ngushtim, lëvizje të strukturës që mund të ngushtojë atë kanal.

Çdo ngushtim quhet stenozë. Kjo gjendje më së shpeshti përcaktohet gjatë imazherisë, transmeton Telegrafi.

Shpesh mund të frikësojë pacientët, sepse është një diagnozë më specifike dhe më e rrezikshme, e cila mund të ketë simptoma të ndryshme.

Gjëja më e rëndësishme është të përcaktohet shkalla e kësaj stenoze. Një gjendje relative, është e dukshme, por nuk duhet të ketë simptoma të caktuara dhe është e trajtueshme. Nëse bie në rreth 4 mm, atëherë kemi një gjendje që e quajmë stenozë absolute, e cila ndiqet klinikisht.

Presioni në palcë është i qartë, humbet forca, ndoshta edhe humbja e ndjenjës së urinimit dhe jashtëqitjes.Është një gjendje e rëndë dhe një person që ka probleme të tilla është urgjent për kirurgji.

Më e rëndësishmja është diagnoza diferenciale.

Diagnoza parësore është rezonanca magnetike, për të përcaktuar nëse ka stenozë dhe më pas pacienti drejtohet në metodën e trajtimit.

Pacientët nuk duhet të krijojnë paniku, ajo mjekohet dhe trajtohet me kiropraktikë, si dhe dekompresim të shtyllës kurrizore.

– Trajtimi i stenozës relative është jooperativ dhe mund të ndihmohet.

LEXO EDHE:

Back to top button