Këshilla për ruajtjen e açugeve në dimër

Si një bimë shumëvjeçare, sardelet mund të dimërojnë dhe të lulëzojnë përsëri në pranverë me lulet e tyre të bukura, por vetëm nëse sillen brenda. Përpara futjes lirojini nga lulet e thata por edhe të shëndetshme, si dhe nga gjethet e thata që të mos i heqin energjinë bimës.

Për të pasur sukses në ruajtjen e këtyre luleve, është e nevojshme t’u sigurohen atyre kushte të përshtatshme:

Vendosini ato në një dhomë ku temperatura është midis 5 dhe 12 gradë Celsius dhe ka dritë natyrale. Gjatë dimrit ata janë në një periudhë fjetjeje dhe nëse i vendosni në një dhomë të ngrohtë dhe të errët, do të shfaqen lastarë të hollë dhe të zbehtë. Lastarët edhe pse janë degë të reja, nuk janë shenjë e mirë, përkundrazi, e lodhin bimën, ndaj në pranverë do të jetë e dobët dhe do ta ketë shumë të vështirë rikuperimin.

Sa ujiten?

Gjatë “gjumit të dimrit” açugat nuk kanë nevojë për shumë ujë – ato duhet të vaditen herë pas here. Mjafton një herë në dy javë ose edhe një herë në muaj. Për sa i përket plehërimit, nuk ka nevojë për një gjë të tillë deri në muajin mars, pasi bima është në fazë fjetjeje dhe pushimi.

Çfarë duhet bërë kur të vijë pranvera?

Kur vjen pranvera, ato duhet të krasiten, duke shkurtuar majat dhe duke ujitur bimën. Mos i vendosni menjëherë në rrezet e diellit direkte. Jepuni atyre disa ditë që të përshtaten gradualisht me kushtet e reja. Pas tre javësh, duhet t’i transplantoni, t’i ujisni rregullisht dhe, nëse është e nevojshme, t’i ushqeni me plehra të përshtatshme që mund t’i bëni vetë. Plehrat mund të bëhen edhe nga përbërës natyralë, ekologjikë që nuk ndotin mjedisin natyror dhe do të ndihmojnë bimën të rritet më shpejt. Sigurisht, mund të blini edhe pleh të gatshëm.

LEXO EDHE:

Back to top button