Këshilla ushqyese për humbje peshe dhe proteina
Sasia e proteinave të nevojshme varet nga nevojat individuale, por një rregull i përgjithshëm është të konsumoni të paktën një gram proteinë për kilogram të peshës ideale trupore. “Për shumicën e njerëzve, është më e lehtë të synohet për një gram proteinë për kilogram peshë ideale”, thotë dietologia Annika Christ.
Siç shpjegojnë nutricionistët, ekziston një lidhje e qartë midis marrjes së proteinave dhe humbjes së peshës.
“Proteina siguron energji afatgjatë dhe nivele të qëndrueshme të sheqerit në gjak, gjë që ju ndihmon të humbni yndyrën në mënyrë më efikase pa kufizime”, tha dietologia Adiana Castro për Parade.
Proteina është makronutrienti më i ngopshëm sepse ofron një ndjenjë më të gjatë të ngopjes dhe redukton dëshirat për ushqime të pashëndetshme.
Proteina gjithashtu mbështet ruajtjen e masës muskulore dhe rregullon hormonet e lidhura me oreksin si GLP-1 dhe peptidin YY, të cilat mund të zvogëlojnë nevojën për ushqim.
Nutricionistja Elizabeth Huggins këshillon përhapjen e proteinave në mënyrë të barabartë gjatë gjithë ditës për të menaxhuar më mirë dhimbjet e urisë. Sasia e nevojshme e proteinave varet nga nevojat individuale, por një rregull i përgjithshëm është të konsumoni të paktën një gram proteinë për kilogram të peshës ideale trupore.
“Për shumicën e njerëzve, është më e lehtë të synohet për një gram proteinë për kilogram peshë ideale”, thotë dietologia Annika Christ.
Për të lehtësuar marrjen e proteinave, rekomandohet të filloni me porcione në madhësinë e pëllëmbës me çdo vakt dhe të rrisni sasinë nëse është e nevojshme.
Nutricionistët rekomandojnë t’i jepet përparësi burimeve të pasura me ushqime të proteinave, si thjerrëzat, qiqrat, fasulet dhe tofu.
Për burimet e proteinave shtazore, ata rekomandojnë peshk, ushqim deti, mish pa dhjamë, vezë dhe kos grek. Gjithashtu është shumë e rëndësishme t’i kushtohet vëmendje përpunimit të ushqimit, pra të konsumohen më pak proteina të përpunuara si mishi i freskët.
Përveç kësaj, lëndët ushqyese si fibrat dhe yndyrat e pangopura gjithashtu kontribuojnë në ndjenjën e ngopjes dhe shoqërohen me humbje peshe.