Këto kombinime të vitaminave dhe mineraleve pihen gjithmonë së bashku

Këto kombinime të vitaminave dhe mineraleve pihen gjithmonë së bashku

Disa vitamina dhe minerale janë më efektive kur merren së bashku në trup, kanë treguar hulumtimet, por ndonjëherë lidhja mes tyre është aq e fortë nuk funksionojnë njëri pa tjetrin.

Çfarë kombinimesh të vitaminave dhe mineraleve rekomandohen?

Vitaminat, mineralet dhe lëndët e tjera ushqyese janë të domosdoshme për funksionimin normal të trupit.

Mënyra më e rëndësishme dhe më efektive për të marrë këto lëndë ushqyese është nëpërmjet të ushqyerit, pra një meny e larmishme dhe e ekuilibruar që përfshin të gjitha lëndët ushqyese.

Megjithatë, në disa raste mjekët rekomandojnë edhe konsumimin e suplementeve dhe është e rëndësishme të dini se ka disa kombinime në të cilat ato janë më efektive.

Pavarësisht nëse thjesht dëshironi të forconi trupin tuaj ose të merrni suplemente për një gjendje të caktuar, mbani në mend se këto komponime janë edhe më efektive, transmeton Telegrafi.

Acidet yndyrore omega-3 dhe vitamina E

Çfarë shërbejnë? Të dyja këto lëndë ushqyese kanë një rëndësi të madhe për njerëzit që kanë probleme kardiovaskulare dhe hulumtimet kanë treguar se ato janë të dobishme për njerëzit që vuajnë nga rezistenca ndaj insulinës. Yndyrnat omega-3 ruajnë shëndetin e syve dhe cilësinë e shikimit, kanë efekt antiinflamator, forcojnë kyçet, reduktojnë yndyrën e mëlçisë etj., ndërsa vitamina E është një antioksidant i fuqishëm që përmirëson imunitetin, gjithashtu redukton proceset inflamatore, vepron kundër stresit, oksidimit, mbron retinën…

Pse merren bashkë? Duke qenë se kanë efekte të ngjashme, rekomandohet që acidet yndyrore Omega-3 dhe vitamina E të konsumohen njëkohësisht përmes suplementeve, pasi kjo rrit efektivitetin e tyre dhe ul nivelin e lipoproteinave me densitet shumë të ulët tek njerëzit që vuajnë nga kolesteroli i lartë. Së bashku, ato përmirësojnë shëndetin e lëkurës, funksionin neurologjik dhe reduktojnë inflamacionin.

Magnezi dhe vitamina D3

Çfarë shërbejnë? Magnezi ndihmon në forcimin e kockave, relaksimin e muskujve dhe spazmave të muskujve, ruajtjen e funksionimit të duhur të sistemit nervor, funksionet e trurit, ndihmon në detoksifikimin, përmirëson gjumin… Vitamina D është e nevojshme për një sistem të fortë imunitar, rregullimin e presionit të gjakut, dhëmbët e shëndetshëm, kockat dhe muskujt.

Pse merren bashkë? Në mënyrë që vitamina D3 të absorbohet, ajo ka nevojë për magnez sepse enzimat në mëlçi dhe veshka e përdorin këtë mineral për të zbërthyer vitaminën D. Për më tepër, një studim i publikuar së fundmi në revistën shkencore “Journal of Osteopathic Medicine” tregoi se një person i cili është mungesa e magnezit nuk mund të përfitojë nga efektet e tij të dobishme të vitaminës D3, d.m.th që në atë rast ajo thjesht grumbullohet dhe nuk përmbush rolin e saj.

Vitamina D dhe kalciumi

Çfarë shërbejnë? Të dyja këto lëndë ushqyese janë të nevojshme për shëndetin e kockave dhe vitamina D njihet gjithashtu si një nga substancat kryesore për imunitet më të fortë. Mungesa e kësaj vitamine shoqërohet me një rrezik të shtuar të sëmundjeve dhe kushteve autoimune, si dhe me rritjen e ndjeshmërisë ndaj infeksioneve. Kalciumi merr pjesë në formimin e kockave dhe dhëmbëve, në koagulimin e gjakut, në funksionimin normal të sistemit nervor…

Pse merren bashkë? Ndërsa disa sugjerojnë se vetëm vitamina D mund të mbështesë shëndetin e kockave, shumica e studimeve shqyrtojnë efektin e saj në kombinim me kalciumin. Arsyeja është se vitamina D është treguar se ndihmon në përthithjen e kalciumit në qarkullimin e gjakut.

LEXO EDHE:

Back to top button