Kina ka ndaluar procesorët Intel dhe AMD, si dhe Windows OS për kompjuterët e qeverisë

Kina ka ndaluar procesorët Intel dhe AMD, si dhe Windows OS për kompjuterët e qeverisë

Kina ka prezantuar rregulla të reja që synojnë parandalimin e përdorimit të procesorëve amerikanë nga Intel dhe AMD, dhe synimi është të bllokojë Microsoft Windows dhe produkte të tjera nga bazat e të dhënave të huaja në favor të zgjidhjeve vendase, shkruan Financial Times.

Të gjitha agjencitë qeveritare mbi nivelin e qytetit duhet të kenë kompjuterë dhe serverë me harduer që konsiderohet “i sigurt dhe i besueshëm”. Lista e pajisjeve të miratuara përfshin procesorë nga Huawei dhe Phytium, të cilët në të vërtetë janë të ndaluar në SHBA.

Lëvizja mund të ketë një ndikim të rëndësishëm financiar për të dyja kompanitë. Sipas FT, 27 për qind e shitjeve prej 53 miliardë dollarësh të Intel erdhi nga Kina, ndërsa AMD realizoi 15 për qind të të ardhurave të saj prej 23 miliardë dollarësh në Kinë. Megjithatë, këto shifra nuk përfshijnë informacione se sa përpunues përdoren aktualisht në sektorin qeveritar.

Sido që të jetë, masa duket të jetë hakmarrje ndaj SHBA-së për ndalimin e prodhuesve kinezë të procesorëve që të punojnë me kompanitë amerikane, si dhe ndalimin e Nvidia për shitjen e çipave të lidhur me AI në Kinë.

SHBA është shtëpia e të gjithë lojtarëve kryesorë në botën e dizajnit të procesorëve, së bashku me Japoninë dhe Holandën, por kompanitë kineze si Huawei, Xiaomi dhe Oppo tashmë po zhvillojnë zgjidhjet e tyre.

LEXO EDHE:

Back to top button