Kina paralajmëroi NATO-n

Kina i kërkoi sot NATO-s të “mos shkojë përtej parametrave të saj gjeografikë”, duke shtuar se aleanca e Atlantikut të Veriut “është zgjeruar që nga fundi i Luftës së Ftohtë”.

“Si një organizatë rajonale, NATO duhet të qëndrojë brenda parametrave të saj gjeografikë dhe nuk duhet të përpiqet të imponojë rregulla që i përshtaten ose të përpiqet të zgjerojë apo edhe të kalojë disa kufij”, tha Zhao Lijian, zëdhënës i Ministrisë së Punëve të Jashtme të Kinës, në shtypin e sotëm. konferencë në Pekin.

Ai akuzoi NATO-n për “rritje të numrit të ndërhyrjeve në një sërë fushash civile, duke përfshirë ndryshimet klimatike, infrastrukturën, inovacionin teknologjik, zinxhirët e furnizimit, shëndetin dhe energjinë”.

“NATO ka tejkaluar klauzolën e saj të mbrojtjes kolektive në fushën e internetit dhe hapësirës, ​​të cilat duhet të trajtohen nga OKB-ja dhe institucionet e specializuara ndërkombëtare”, shtoi zyrtari kinez.

Kinezët kanë reaguar ndaj deklaratës së Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s

Ministria kineze iu përgjigj një deklarate të Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s, Jens Stoltenberg, i cili tha në Spanjë të hënën se “aleatët po diversifikojnë furnizimin e tyre”, duke shtuar se kjo është “e mirë për sigurinë tonë”.

“Qëndrueshmëria dhe mbrojtja e shoqërive dhe infrastrukturës sonë janë tani shumë të larta në axhendën e NATO-s”, tha Stoltenberg, duke iu referuar konceptit të ri strategjik të NATO-s të paraqitur në samitin e aleancës në fillim të këtij viti në Madrid.

“Koncepti ynë aktual strategjik adreson sfidat që Kina paraqet për sigurinë, vlerat dhe interesat tona. “Një pjesë e kësaj është ndërgjegjësimi se sa afër po afrohet Kina dhe po përpiqet të kontrollojë pjesë kritike të shoqërive tona,” tha Stoltenberg.

Paralajmërim

Megjithatë, Kina tha sot se “zhvillimi i zinxhirit global të furnizimit industrial është rezultat jo vetëm i ligjeve të tregut, por edhe i vendimeve të biznesit”.

“Në vitet e fundit, Kina ka zhvilluar një bashkëpunim të shëndetshëm, bazuar në parimet e barazisë, në fusha përkatëse dhe me kompani dhe vende nga rajone të ndryshme, duke përfshirë anëtarët e NATO-s, i cili ka qenë reciprokisht i dobishëm.

“Futja e dallimeve ideologjike në bashkëpunimin ekonomik dhe tregtar dhe përcaktimi i vijave të demarkacionit bazuar në vlera nuk është në interes të komunitetit ndërkombëtar dhe mund të jetë kundërproduktive,” tha Zhao.

LEXO EDHE:

Back to top button