Kina pranon: Ne jemi prapa Shteteve të Bashkuara

Përpjekjet e Kinës për të kapur SHBA-në në garën e AI janë të dukshme, me gjigantët e teknologjisë dhe startup-et që investojnë shumë në kërkimin dhe zhvillimin e AI

Kina pranon se ka një ndryshim në përparimin teknologjik në zhvillimin e inteligjencës artificiale midis saj dhe Shteteve të Bashkuara. Dhe ndërsa, në të njëjtën kohë, gjigantët kinezë të teknologjisë po përpiqen të kapërcejnë këtë hendek, ekspertët kinezë theksojnë rëndësinë e zhvillimit të tyre të pavarur të inteligjencës artificiale.

Në një panel diskutimi të fundit mbi inteligjencën artificiale gjeneruese të mbajtur në Forumin Boao për Azinë, nënkryetari i kompanisë kineze të inteligjencës artificiale iFlytek Liu Kong pranoi ekzistencën e një hendeku midis Kinës dhe liderëve globalë në teknologjinë e inteligjencës artificiale.

Ai gjithashtu theksoi nevojën për zhvillim të pavarur të harduerit dhe softuerit, veçanërisht kur bëhet fjalë për modelet e gjuhës në shkallë të gjerë (LLM).

“Perceptimi i përgjithshëm i Kinës është se ajo ka ende një rrugë të gjatë për të bërë për të arritur hapin me liderët botërorë,” tha Kong.

Modele të mëdha gjuhësore të mundësuara nga algoritmet e të mësuarit të thellë të AI – si ChatGPT – janë bërë thelbësore në kryerjen e detyrave të ndryshme si përmbledhja, përkthimi dhe krijimi i përmbajtjes, raporton Tech Times.

Presidenti i iFlytek përmendi domosdoshmërinë e LLM-ve kineze për të kapërcyer hendekun me konkurrentët e tyre amerikanë.

Përpjekjet e Kinës për të kapur SHBA-në në garën e AI janë të dukshme, me gjigantët e teknologjisë dhe startup-et që investojnë shumë në kërkimin dhe zhvillimin e AI.

Paul Triolo, një këshilltar për politikat teknologjike dhe nënkryetar për Kinën në firmën amerikane Dentons Global Advisors, thotë se kompanitë kineze po matin përparimin e tyre kundrejt ChatGPT, duke treguar avantazhin e rëndësishëm që SHBA ka në teknologjinë e AI.

Përqendrimi i Kinës në modelet kryesore, ndërsa mbetet pas OpenAI dhe Google Gemini, po tregon shenja përparimi. Triolo vëren se Kina përdor modelin me burim të hapur Llama 1 nga Meta, i cili i ndihmon në këtë drejtim, transmeton Zimo.

“Edhe nëse Kina mbetet prapa, kompanitë e saj të inteligjencës artificiale po përparojnë në modelin amerikan”, tha ai.

Raportet sugjerojnë se kompanitë kineze po zhvillojnë dhe përdorin modele gjuhësore në shkallë të gjerë për të fuqizuar teknologjitë hyrëse të AI, duke intensifikuar rivalitetin teknologjik SHBA-Kinë.

Krerët e kompanive të mëdha kineze të teknologjisë ndanë gjithashtu përvojat e tyre mbi përparimin në zhvillimin e teknologjisë së inteligjencës artificiale në forum. Cheng Jixiao, CEO i Kuaishou zbuloi se modeli i tyre i gjuhës së madhe KwaiYii ka përmirësime që tejkalojnë GPT-3.5 dhe i afrohen nivelit GPT-4 në aspekte të ndryshme.

 

 

LEXO EDHE:

Back to top button