Kjo është zgjidhja më e shpejtë e Kubit të Rubikut ndonjëherë

Kjo është zgjidhja më e shpejtë e Kubit të Rubikut ndonjëherë

Autori i Kubit të Rubikut, Erno Rubik, kaloi një muaj të tërë për ta vendosur atë. Ky robot merr më pak se një sekondë!

Zgjidhja e Kubit të Rubikut, enigma e famshme që kërkon që përdoruesi të vendosë 9 kube me të njëjtën ngjyrë në gjashtë anët e kubit, ka mahnitur njerëzit në mbarë botën për vite me radhë.

Dhe ndërsa për disa është një mision pothuajse i pamundur, të tjerë konkurrojnë se kush mund ta përfundojë atë më shpejt. Megjithatë, njerëzit nuk janë të vetmit që konkurrojnë në zgjidhjen e Kubit të Rubikut. Robotët gjithashtu kanë provuar dorën e tyre në këtë.

Pra, Mischubishi Electric Corporation bëri një robot disa vite më parë që zgjidhi kubin e Rubikut në vetëm 0.38 sekonda. Por mesa duket nuk ishte aq i shpejtë për ta. Roboti i ri që ata ndërtuan theu atë rekord dhe vendosi një të ri – duke zgjidhur një kub Rubik në vetëm 0,305 sekonda.

Roboti i shpejtë dhe i saktë i testimit të lëvizjes së sinkronizuar të TOKUI zakonisht përdoret për të ndërtuar motorë, por inxhinierët e tij e përshtatën atë për të treguar se sa i shpejtë dhe i saktë mund të jetë në montimin edhe të gjërave më komplekse.

Kështu, ky robot i njeh ngjyrat, i analizon ato me ndihmën e një algoritmi të inteligjencës artificiale dhe nis një mekanizëm rrotullimi që e kthen kubin 90 gradë në vetëm 0,009 sekonda.

Ju mund ta shihni se si duket në praktikë në videon e bashkangjitur. Vetëm mos i mbyllni sytë, sepse do të humbisni momentin kur një robot nga një tufë ngjyrash të përziera mbledh një kub Rubik.

Mitsubishi thekson se nuk ishte aspak e lehtë të adaptohej roboti TOKUI për të zgjidhur kubin e Rubikut. Para së gjithash, për shkak se vetë roboti ishte shumë i shpejtë, pjesë të kubit u bllokuan. Pas shumë sprovash dhe gabimesh, ata ia dolën të arrinin atë që kishin vendosur dhe vendosën një rekord të ri.

Nëse po pyesni se sa kohë i duhet një personi për të zgjidhur një kub të Rubikut, këtu janë disa fakte interesante. Erno Rubik, i cili e shpiku këtë enigmë, e vendosi atë për një muaj të tërë. Aktualisht, rekordin për zgjidhjen më të shpejtë të kubit të Rubikut mes njerëzve e mban American Max Park me 3.13 sekonda mbresëlënëse.

Duke pasur parasysh se ka më shumë se 43 milion trilion konfigurime të mundshme të Kubit të Rubikut klasik, i cili ka 9 kube në secilën anë, çdo përpjekje e suksesshme për zgjidhjen e Kubit të Rubikut duhet të lavdërohet.

 

LEXO EDHE:

Back to top button