Kolesteroli i ngritur mund të tregohet edhe nga një ndjenjë e pazakontë në këmbë

Kolesteroli i ngritur mund të tregohet edhe nga një ndjenjë e pazakontë në këmbë

Kolesteroli është pjesë e trupit tonë. Edhe pse ka një reputacion të keq, ai ndihmon në ndërtimin e qelizave të shëndetshme. Ai promovon rrjedhjen efikase të gjakut, por gjërat bëhen të rrezikshme kur nivelet e kolesterolit në gjak rriten së tepërmi.

Kjo mund të çojë në formimin e depozitave yndyrore ose pllakave në muret e enëve të gjakut. Më pas, qarkullimi i gjakut në inde vështirësohet, gjë që ndikon negativisht në shëndetin e zemrës dhe rrit rrezikun e një ataku kardiak ose goditje në tru.

Kolesteroli ndahet në të mirë – HDL dhe të keq – LDL. Kolesteroli i keq, i cili grumbullohet në arterie, mund të mos shfaqë asnjë simptomë. Prandaj quhet vrasësi i heshtur.

Megjithatë, ndonjëherë trupi na dërgon sinjale të qarta se diçka nuk është në rregull, por ne nuk jemi të vetëdijshëm se çfarë po tregojnë. Një nga shenjat e kolesterolit të ngritur është një ndjenjë e pazakontë në këmbë, veçanërisht gjatë stërvitjes. Është rezultat i akumulimit të kolesterolit në arteriet e këmbëve dhe këmbëve. Kjo gjendje quhet sëmundje arteriale periferike (PAD).

Sipas klinikës Mayo, sëmundja e arterieve periferike mund të shkaktojë ngërçe të dhimbshme në këmbë, kofshë ose muskuj të viçit. Në këtë rast, këmbët nuk marrin gjak të mjaftueshëm si në një trup të shëndetshëm.

Shenja të tjera të PAD të shoqëruara me kolesterol të lartë përfshijnë mpirje ose dobësi në këmbë, puls të dobët në këmbë ose këmbë, lëkurë me shkëlqim në këmbë, njollë e lëkurës në këmbë, rritje më të ngadaltë të thonjve, plagë në gishta, këmbë, dhe këmbët që nuk shërohen, dhimbje, mosfunksionim erektil dhe rënie të flokëve ose rritje më e ngadaltë e qimeve në këmbë, shton Klinika Mayo.

LEXO EDHE:

Back to top button