Ku është makina që Musk lëshoi ​​në hapësirë ​​pesë vjet më parë?

Deri më sot, ajo tashmë ka udhëtuar më shumë se katër miliardë kilometra në hapësirë

Më 6 shkurt 2018, SpaceX lëshoi ​​në hapësirë ​​një Tesla Roadster të vjetër dhe një bedel të quajtur Starman me raketën e tij Falcon Heavy. Të dyja kompanitë janë të lidhura me Elon Musk, ndaj ishte më e lehtë të realizohej kjo sipërmarrje.

Kanë kaluar pesë vjet nga nisja, ndaj është interesante të zbulohet se ku ndodhet kjo dyshe udhëtarësh në hapësirë. Sipas faqes së internetit kuisroadster.com , e cila ka ndjekur situatën që nga nisja, Roadster udhëton në një orbitë eliptike që i afrohet orbitës së Tokës dhe shkon deri në orbitën e Marsit.

Në përvjetorin e pestë, makina kaloi orbitën e Marsit, por planeti nuk ishte në afërsi, sepse ishte në anën tjetër të Diellit në atë kohë.

NASA njoftoi se makina dhe Starman do t’i afrohen Marsit në 2035 dhe Tokës në 2047 dhe 2050.

Deri më tani, Roadster tashmë ka udhëtuar më shumë se katër miliardë kilometra në hapësirë. Kjo është 70,000 herë distanca e udhëtuar nën garancinë e Tesla-s dhe është e barabartë me drejtimin e të gjitha rrugëve të botës 63 herë, sipas portalit që ndjek udhëtimin e Roadster dhe Starman.

Starman u dërgua në këtë udhëtim epik me tingujt e Space Oddity të David Bowie duke luajtur në stereo makinë.

Hapësira është një vend i vështirë për të udhëtuar, kështu që nëse po pyesni se çfarë ka mbetur nga Roadster, këtu janë supozimet:

Të gjitha materialet si lëkura, goma ose boja janë prishur, janë të ekspozuar ndaj rrezatimit ekstrem dhe muzika nuk ka luajtur për një kohë të gjatë.

Shkencëtarët besojnë se nga makina ka mbetur vetëm korniza e aluminit. Disa vlerësojnë se do të bjerë edhe në Tokë, por pas disa miliona vjetësh.

LEXO EDHE:

Back to top button