Kujdes me sprej për hundë: Disa shenja që tregojnë se jeni bërë i varur

Spraji i hundës është mjaft i lehtë për t’u gjetur pasi është një ilaç pa recetë. Por duhet të jeni të kujdesshëm dhe të moderuar kur përdorni sprej për hundë, sepse përdorimi i tepërt mund të shkaktojë varësi.

Në një moment, përdorimi i tepërt i sprajit nuk do të ndihmojë më dhe simptomat, të tilla si bllokimi i hundës, mund të përkeqësohen. Mjekja e veshit, hundës dhe fytit Marilyn Wang thotë se kjo gjendje quhet mjekësisht rhinitis medicamentosa. Shkaku i vetëm i kësaj gjendje është përdorimi i tepërt i barnave dekongjestive, d.m.th. pikave dhe sprejve për hundë.

Këto sprej përmbajnë kimikate që ngushtojnë enët e bllokuara të gjakut dhe kështu hapin pasazhet e bllokuara. Për shkak se ato aplikohen direkt në hundë, ato ju japin lehtësim të shpejtë.

Megjithatë, pas disa ditësh, enët e gjakut nuk i përgjigjen më ilaçit. Pasi të keni futur llakun në hundë, problemi vetëm përkeqësohet dhe ky cikël mund të vazhdojë me muaj apo edhe vite.

Kjo është arsyeja pse paralajmërimi në sprej është i qartë – “mos përdorni për më shumë se 3 deri në 5 ditë”. Sa më gjatë të përdorni llak, aq më shumë ka gjasa që të zhvilloni këtë gjendje dhe aq më shumë ka të ngjarë që spërkatja të mos ju lehtësojë simptomat.

Kur duhet të shihni një mjek?

Ka disa shenja që tregojnë se mund të përdorni shumë sprej për hundë dhe këto janë momentet kur duhet të telefononi mjekun tuaj.

Gjithçka është në hundë – Alergjitë zakonisht kanë më shumë se një simptomë, si kruarje dhe lotim të syve. Por përdorimi i tepërt i sprejit për hundë ka vetëm një efekt – kongjestion nazal që nuk largohet.

Nuk mund ta përcaktoni me saktësi shkaktarin – Problemet dhe simptomat që shfaqen nuk ndryshojnë me ndryshimin e stinës ose lidhen me shkaktarë të tjerë. Nëse hunda juaj është vazhdimisht e mbytur, ndoshta nuk është thjesht një ftohje apo alergji.

Spraji nuk ju ndihmon – Nëse kongjestioni thjesht përkeqësohet edhe pse keni filluar ta përdorni më shumë sprajin për hundë, kjo është një shenjë se mund ta keni përdorur tepër.

Keni simptoma të tërheqjes – Nëse keni përdorur shumë sprej për hundët dhe më pas ndaloni përdorimin e tij, do të përjetoni dhimbje koke, probleme me gjumin, shqetësim dhe ankth.

Për të shmangur varësinë nga spraji i hundës, provoni të përdorni disa mjete të tjera që mund të ndihmojnë me bllokimin e hundës. Ka të ndryshme, disa prej të cilave merren nga goja, por në çdo rast konsultohuni më parë me mjekun.

Ju gjithashtu mund të përdorni një zgjidhje të kripur të hundës. Për më tepër, ndiqni me kujdes udhëzimet për medikamentet që përdorni, zakonisht mos e përdorni sprajin për hundë më shumë se një herë në 12 orë ose më shumë se 3 ditë.

Megjithatë, ekziston vetëm një zgjidhje e përhershme, dhe ajo është ndalimi i përdorimit të sprejit. Mjeku juaj mund t’ju ndihmojë të gjeni mënyrën më të mirë për të lehtësuar simptomat tuaja.

LEXO EDHE:

Back to top button