Kujdes nëse flini me dritë të ndezur, mund të shtoni peshë!

Mbajtja e ndonjë drite lëshuar gjatë kohës kur flini – si nga një televizor ose nga një llambe e ndritshme – është lidhur me një rrezik në rritje të peshës dhe obezitetit.

Në mënyrë të veçantë, gjumi me një televizor apo dritë në dhomë u shoqërua pozitivisht me shtimin e pesë kilogramëve, gjatë një periudhe pesëvjeçare midis grave në një studim të ri të botuar në revistën mjekësore JAMA Internal Medicine.

“Kishte një shans 17% të fitimit të pesë kilogramëve – pasi u përshtatëm për faktorët e ngatërruar”, tha Dale Sandler, një hulumtues në Institutin Kombëtar të Shkencave të Shëndetit Mjedisor në Karolinën e Veriut.

Përveç kësaj, ka pasur gjasa prej 22% për t’u bërë mbipeshë dhe gjasa prej 33% për obezitet.

Studimi përfshinte analizimin e të dhënave për 43,722 gra, të moshës 35-74 vjeç, në Shtetet e Bashkuara. Të dhënat vinin nga një studim kombëtar midis viteve 2003 dhe 2009, që përfshinin informacionin mbi zakonet e gjumit të secilës grua.

Megjithatë studimi kishte disa kufizime, duke përfshirë se u gjet vetëm lidhje midis dritave të lëshuara gjatë gjumit dhe shtimit në peshë – jo një marrëdhënie shkakësore. Më shumë kërkime janë të nevojshme për të përcaktuar nëse fjetja me dritat në të vërtetë mund të shkaktojë shtim në peshë.

LEXO EDHE:

Back to top button