Kur ushqimi i konservuar është një opsion i mirë për një vakt të shëndetshëm?
Duke marrë parasysh që dietologët këshillojnë që dieta duhet të përbëhet nga ushqime të shëndetshme dhe të freskëta dhe të shmanget ushqimi i përpunuar, kemi përshtypjen se ushqimi i konservuar nuk është zgjidhja më e mirë. Megjithatë, disa ekspertë argumentojnë se kjo mund të mos jetë gjithmonë e vërtetë.
përpunimit, thotë Amy Keating, një nutricioniste në Consumer Reports. Disa ushqime të përpunuara mund të ndihmojnë në një dietë të shëndetshme.
“Ushqimet ultra të përpunuara (të tilla si buka e bardhë, mishrat ushqimore dhe pijet me sheqer) përmbajnë shumë miell të rafinuar, sheqer të shtuar, kripë dhe përbërës me të cilët normalisht nuk do të gatuani në shtëpi, si përmirësuesit e shijes, ngjyrat, emulsifikuesit. dhe aditivë të tjerë”, shpjegon Fang. Fang Zhang, profesor i asociuar i epidemiologjisë ushqimore në Shkollën Friedman të Shkencës dhe Politikës së të Ushqyerit në Universitetin Tufts në Boston.
“Një numër në rritje i studimeve tregojnë një lidhje midis ushqimeve ultra të përpunuara dhe rrezikut të obezitetit, hipertensionit, sëmundjeve kardiovaskulare dhe disa llojeve të kancerit,” tha ajo. Me këtë në mendje, këtu janë disa lloje ushqimesh të konservuara dhe të përgatitura paraprakisht që janë të mira për t’u ngrënë, shkruan Washington Post.
Peshk i konservuar
Peshku i konservuar (ose i paketuar) si toni, salmoni dhe sardelet janë një burim i përballueshëm i proteinave dhe acideve yndyrore thelbësore omega-3.
Supë nga një kanaçe ose qese
Supat e përgatitura paraprakisht mund të jenë një mënyrë e përshtatshme për t’u futur në perime. Zgjidhni supat me perime dhe kontrolloni sasinë e kripës së shtuar.
Drithëra të gatuara paraprakisht
Ngrënia e më shumë drithërave të plota – të tilla si orizi kaf, orizi i egër, quinoa, meli dhe elbi – mbështet shëndetin e tretjes dhe ndihmon në kontrollin e inflamacionit, të cilët janë faktorë në diabetin e tipit 2, sëmundjet e zemrës dhe disa lloje kanceri. Gatimi i drithërave të plota nuk është i vështirë, por mund të zgjasë një orë ose më shumë.
Në deklarata duhet t’i kushtohet vëmendje nëse drithërat janë përbërësi i parë i listuar dhe produkti duhet të ketë pak ose aspak kripë, sheqer dhe aditivë të shtuar.
Perime të konservuara, bishtajore
Bishtajat, si bizelet dhe fasulet, si dhe misri, thjerrëzat, qiqrat dhe të ngjashme, të cilat shpesh mund të gjenden të konservuara dhe të gatshme për t’u ngrënë, janë një burim i shkëlqyer i proteinave bimore dhe fibrave. Blerja e fasuleve të konservuara, për shembull, kursen shumë kohë në kuzhinë.
Shmangni frutat e konservuara me sheqer të shtuar, si dhe mishrat e konservuar të përpunuar, si p.sh. ftohjet, patatet dhe ushqimet e gatuara të konservuara, pasi ato përmbajnë shumë sheqerna të shtuara, kripë dhe konservues.