Kurseni energjinë elektrike: Shtatë gabime për shkak të të cilave kondicioneri nuk funksionon

Kurseni energjinë elektrike: Shtatë gabime për shkak të të cilave kondicioneri nuk funksionon

Për t’ju shërbyer maksimalisht dhe për t’ju freskuar në mënyrë optimale, kondicionerët duhet të mirëmbahen dhe për këtë arsye duhet t’i kushtojmë vëmendje disa rregullave në funksionimin e tyre. Shmangni shtatë gabimet e mëposhtme në mënyrë që kondicioneri t’ju ftohë siç duhet.

1. Ju nuk i ndërroni apo pastroni filtrat e kondicionerit

Filtrat e pajisjeve të ajrit të kondicionuar duhet të ndryshohen ose pastrohen një herë në vit. Për shkak të filtrave të papastër, ajri do të qarkullojë më pak, madje edhe kondicioneri mund të prishet. Përveç kësaj, për shkak të filtrave të ndotur, ju mund të merrni një faturë më të lartë të energjisë elektrike dhe ky defekt gjithashtu do të shkurtojë jetën e pajisjes.

2. Nuk ben sherbim vjetor ne kondicioner

Pastroni kondicionerin një herë në vit. Këtë mund ta bëni vetë duke përdorur udhëzime video që do të gjeni në internet, ose më mirë akoma, thirrni profesionistë. Mirëmbajtja vjetore e kondicionerit është e nevojshme në mënyrë që sistemi i ftohjes të funksionojë në mënyrë sa më efikase.

3. Nuk keni një termostat të rregullueshëm

Nëse keni një kondicioner me një termostat të rregullueshëm, ai do të përshtatet automatikisht në një temperaturë që është 7 deri në maksimum 10 gradë më e ulët se temperatura e jashtme. Kështu, faturat tuaja të energjisë elektrike do të jenë më të ulëta sepse do të konsumoni më pak energji elektrike. Gjithashtu, nëse e lini kondicionerin ndezur kur nuk jeni në shtëpi, gjithmonë lëreni të funksionojë disa gradë më lart se kur jeni në shtëpi.

4. E keni vendosur termostatin shumë të ulët

Hulumtimet kanë treguar se trupi i njeriut është në gjendje të përshtatet me temperaturat e larta ose të ulëta mjaft shpejt, brenda një ose dy javësh. Kur keni parasysh që faturat e energjisë elektrike do të jenë më të ulëta nëse e mbani kondicionerin në temperaturë më të lartë dhe se duke e përdorur më rrallë kondicionerin do të kontribuoni edhe në ruajtjen e mjedisit, periudha e rregullimit sigurisht që ia vlen.

Prandaj, do të jetë optimale nëse kondicioneri, kur është më shumë se 30 gradë Celsius jashtë, funksionon në 26 gradë ose më shumë.

5. Ju nuk përdorni një tifoz

Çdo lloj ventilatori do të ndihmojë që ajri që qarkullon nëpër shtëpinë tuaj të jetë më i këndshëm. Nëse keni një ventilator, kondicioneri do të funksionojë më pak dhe për këtë arsye do të zgjasë më shumë. Kushtojini vëmendje fletëve të ventilatorit që kthehen në drejtim të kundërt gjatë fluturimit, pasi kjo do të lejojë që ajri të qarkullojë më mirë.

6. Krahët e ventilimit ose të termostatit nuk janë vendosur mirë

Nëse drita e llambës godet termostatin pjesën më të madhe të ditës, mund të hedhë leximin e termostatit dhe të bëjë që kondicioneri të mos funksionojë në mënyrën më të mirë të tij, edhe nëse jeni rehat në dhomë. Sidomos nëse nuk jeni aty gjatë ditës, mund të mos vini re që kondicioneri po punon shumë për të ftohur hapësirën për shkak të mosfunksionimit të termostatit.

Bllokimi i krahëve të ventilimit me mobilje ose perde gjithashtu kufizon qarkullimin e ajrit. Prandaj, sigurohuni që krahët e ventilimit të mos bllokohen nga asgjë.

7. Ju nuk i ulni blindat dhe nuk i vizatoni perdet në dritare

Rrezet e diellit janë armiku i kondicionerit tuaj. Nëse ulni perdet dhe/ose vizatoni perdet për të parandaluar hyrjen e rrezeve të diellit në dhomë, do ta mbroni dhomën edhe nga nxehtësia e diellit.

LEXO EDHE:

Back to top button