“Kursi europian i vendit varet nga përdorimi i emrit kushtetues të vendit”, reagimi i MPJ-së greke

“Kursi europian i vendit varet nga përdorimi i emrit kushtetues të vendit”, reagimi i MPJ-së greke

Marrëdhëniet dypalëshe me shtetin fqinj dhe rruga e tij evropiane varen nga zbatimi i plotë i Marrëveshjes së Prespës dhe përdorimi i emrit kushtetues, njoftoi Ministria e Punëve të Jashtme të Greqisë për inaugurimin e Gordana Siljanovska Davkovës dhe përdorimin e emrit “Maqedoni. “ dhe tregoi se kjo procedurë paraqet shkelje edhe të marrëveshjes edhe të Kushtetutës, njoftoi korrespondenti i MPB-së nga Athina.

Në reagimin e MPJ-së greke, shkruhet se “gjatë betimit të sotëm në Kuvend, pavarësisht se në tekstin zyrtar të betimit që i diktohej vendi ishte me emrin “Maqedonia e Veriut”, Presidentja e re e Republikës së Maqedonisë së Veriut, zonja Siljanovska-Davkova, zgjodhi ta quajë vendin “Maqedoni”.

“Kjo procedurë shkel qartë Marrëveshjen e Prespës, por edhe Kushtetutën e vendit fqinj, e cila është në përputhje me detyrimet e tij ndërkombëtare, njoftoi MPJ e Greqisë.

Ata theksuan se qeveria greke, me gjithë kundërshtimet e shprehura nga opozita, e respekton Marrëveshjen si një marrëveshje ndërkombëtare të ratifikuar, e cila tejkalon çdo dispozitë tjetër ligjore.

“Greqia, në këtë kontekst, deklaron kategorikisht se përparimi i mëtejshëm në marrëdhëniet e saj dypalëshe me Maqedoninë e Veriut, si dhe kursi evropian i vendit, varen nga zbatimi i plotë i Marrëveshjes së Prespës dhe kryesisht nga përdorimi i emrit kushtetues të vendit”, thuhet në njoftim. MPJ greke.

LEXO EDHE:

Back to top button