Kushtojini vëmendje asaj që shkruhet në kanaçe me tono! Tre shkronja tregojnë një përbërës të rrezikshëm për shëndetin

Kushtojini vëmendje asaj që shkruhet në kanaçe me tono! Tre shkronja tregojnë një përbërës të rrezikshëm për shëndetin

Cili ton është më i shëndetshmi dhe çfarë ndodh me sardelet? Dietologu shpjegoi se çfarë peshku të konservuar nuk duhet të blini.

Është koha për agjërim dhe peshku i konservuar është zgjidhja perfekte për të përfunduar vaktin. Megjithatë, nëse po pyesni veten se sa i shëndetshëm është një vakt i tillë dhe nëse në këtë rast është më mirë të zgjidhni ton apo sardele – ja përgjigja:

Tuna përmban një sasi të vogël të merkurit dhe të gjithë e dimë se merkuri është tepër toksik dhe i rrezikshëm për jetën e njeriut. Për fat të mirë, peshqit përmbajnë sasi të vogla të këtij metali.

Problemi lind kur njerëzit fillojnë të konsumojnë shumë ton. Pra, nëse konsumoni shumë ton, ekziston mundësia që të helmoheni me merkur dhe në këtë mënyrë të rrezikoni jetën tuaj. Natyrisht, marrja e tonit duhet të jetë e madhe që të ndodhë ky lloj helmimi.

Vetëm një kanaçe ton përmban 18,11 mikrogramë merkur, ndërsa e njëjta sasi ton albacore përmban 49,53 mikrogramë merkur.

Mërkuri është një nga toksinat më të bollshme në produktet e peshkut dhe është jashtëzakonisht i dëmshëm për të gjithë, veçanërisht për gratë që planifikojnë shtatzëninë, gratë shtatzëna dhe fëmijët. Marrja maksimale e lejuar e merkurit është 1.6 mikrogramë për kilogram të peshës trupore në javë!

Jennifer Fiskey, një dietologe me bazë në Dallas, shpjegon se çfarë peshku të konservuar nuk duhet të blini kurrë.

Ajo nënvizoi tre shkronjat që nuk duhen gjetur në kanaçe, pra këshillon të kërkohen kanaçe që tregojnë qartë se nuk përmbajnë “BPA”.

“Përbërësi bisphenol A (BPA) lidhet me yndyrën, kështu që shikoni për ton ose sardelet që thonë se nuk përmbajnë kimikate. Nëse mundeni, blini peshk në kavanoz, jo në kanaçe”, tha ajo.

Bisphenol A është një substancë për të cilën është folur shumë në njëzet vitet e fundit. Nëse merret në sasi të tepërt, mund të prishë ekuilibrin hormonal, për këtë arsye është i ndaluar në disa produkte, siç janë shishet e bebeve.

Në fund të fundit është se toni i konservuar në sasi të vogla nuk është i rrezikshëm, por nëse doni të hani peshk dhe jeni i kufizuar në konserva, shkoni te sardele gjithsesi.

LEXO EDHE:

Back to top button