Lëkura artificiale që ndjen dhimbjen dhe prekjen


Shkencëtarët në Singapor kanë zhvilluar “lëkurën elektronike” e cila është e aftë të ndjejë prekje, një risi që studiuesit besojnë se do të ndihmojë njerëzit me protezat artificiale të njohin objektet dhe të ndiejnë strukturën e tyre, madje edhe temperaturën dhe dhimbjen.

“Lëkura”, të cilën shkencëtarët e quajtën ACES, përbëhet nga deri në njëqind sensorë të vegjël dhe është madhësia e një centimetri katror.

Shkencëtarët nga Universiteti Kombëtar i Singaporit thonë se kjo pajisje mund të përpunojë informacionin më shpejt se sistemi nervor i njeriut dhe është i aftë të njohë 20 deri në 30 tekstura të ndryshme dhe mund të lexojë shkronjat Braille me më shumë se 90 për qind saktësi.

“Njerëzit duhet të” rrëshqasin “gishtin në një objekt për të ndier strukturën, por kjo lëkurë me vetëm një prekje mund të njohë një cilësi me forcë të ndryshme,” thotë udhëheqësi i ekipit Benjamin Tee, duke shtuar se algoritmet e inteligjencës artificiale lejojnë pajisjen të mësojë shpejt.

Demonstrimi tregoi se pajisja mund të kuptojë që topi që lehtëson stresin është i butë dhe përcakton që topi plastik është i vështirë.

“Kur e humbni ndjesinë e prekjes, ndjeheni të mpirë. Personat që veshin protezat e kanë këtë problem. Duke krijuar një version artificial të lëkurës për protezat e tyre, ata mund të ndiejnë përsëri nxehtësinë me duart e tyre dhe të ndjehen të butë ose sa vështirë po mbajnë në dorë”, tha Tee.

Ai shton se koncepti është rezultat i frymëzimit nga një skenë nga trilogjia ‘Star Wars’ në të cilën personazhi i Luke Skywalker humbet krahun e djathtë dhe fiton një robot me të cilin duket se është në gjendje të ndjejë prekjen.

“Teknologjia është ende në fazën eksperimentale, por ka interes të madh veçanërisht nga komuniteti mjekësor”, pohon Tee.

Ekipi i tij tashmë ka shpikur një lëkurë transparente që mund të rigjenerohet vetë kur griset dhe një material që lëshon dritë për pajisjet elektronike.

LEXO EDHE:

Back to top button