Lista/ Njihuni me kafshët më të zgjuara në botë

Lista/ Njihuni me kafshët më të zgjuara në botë

Njerëzit shpesh nxitohen duke u ndjerë shumë të veçantë, sikur nuk ka krijesa të tjera aq inteligjente dhe të afta sa ne. Ne e marrim këtë besim si të mirëqenë dhe nuk e konsiderojmë atë që na bashkon dhe çfarë na dallon nga qeniet e tjera. Pse mendojmë se jemi më të zgjuar? Sepse ne mund të flasim, të përdorim mjete, apo sepse mund të zhvillojmë marrëdhënie komplekse shoqërore?

Në fakt, edhe speciet e tjera të kafshëve posedojnë disa nga këto karakteristika, madje disa i posedojnë të gjitha, sipas ‘Topetmou‘.

Nuk është rastësi që shkencëtarët kanë përdorur minjtë si kafshë laboratori për vite me radhë. Truri i miut mund të jetë i vogël dhe i pazhvilluar, por funksionet e tij mendore janë mjaft të ngjashme me ato të njerëzve, siç është edhe struktura e tij e trurit.

9. Pëllumbat

Pëllumbat kanë demonstruar se mund ta njohin veten në pasqyrë, gjë që tregon një ndjenjë komplekse të vetëdijes. Ata mund të njohin njerëz dhe vende specifike pas muajsh apo edhe vitesh.

8. Sorrat

Sorrat janë kafshë shumë inteligjente që gjithashtu janë përdorur gjerësisht si lajmëtarë, si pëllumbat. Ata mund të përdorin taktika komplekse grupore kur luftojnë me kafshë të tjera, siç janë manovrat. Gjithashtu, sorrat mësojnë të kuptojnë të folurit, por edhe të ndryshojnë modelet e tyre të migrimit për të shmangur zonat e rrezikshme.

7. Derra

Shumë qen mund të kenë inteligjencë që mund të krahasohet me atë të një fëmije të vogël, por derrat kanë edhe më të lartë. Ata mund të kuptojnë konceptin e një reflektimi në një pasqyrë kur janë vetëm gjashtë javësh – një aftësi që fëmijëve të njeriut u duhen muaj për ta përvetësuar.

6. Oktapodët

Oktapodët janë të vetmit jovertebrorë që ndodhen në listën e 10 kafshëve më të zgjuara në botë. Oktapodët janë vërejtur të përdorin modele organizimi të rendit të lartë për t’u shpëtuar, dhe disa oktapodë kanë qenë në gjendje të dëmtojnë objekte edhe jashtë akuariumeve të tyre duke hedhur qëllimisht ujë mbi to në mënyrë të përsëritur. Ata hedhin gurë në xhami, madje kanë arritur të hapin kavanoza me kapak vidhash.

5. Papagajtë gri afrikanë

Papagalli gri afrikan zë vendin më të lartë midis të gjithë zogjve në listën e kafshëve më inteligjente në botë. Ai konsiderohet po aq inteligjent sa një fëmijë pesëvjeçar. Ai jo vetëm që mëson të njohë dhe përsërisë fjalimin njerëzor, por gjithashtu mund të zhvillojë një fjalor me qindra fjalë.

4. Elefantët

Elefantët janë të famshëm për kujtesën e tyre të mirë, por konsiderohen edhe ndër anëtarët më inteligjentë të mbretërisë së kafshëve. Ata kanë struktura komplekse sociale dhe janë parë të përfshihen në rituale zie kur humbasin anëtarët e familjes.

3. Shimpanzetë

Shimpanzetë janë gjenetikisht të afërmit tanë më të afërt, që ndajnë 98% të ADN-së së tyre me ne. Ata vijnë nga Afrika Sub-Sahariane, janë jashtëzakonisht të aftë për mjetet dhe mund të bëjnë gjithçka që u nevojitet duke improvizuar me çfarëdolloj materialesh që janë lehtësisht të disponueshme për ta. Ata përdorin teknika psikologjike, madje edhe për të manipuluar njëri-tjetrin për përfitimin e tyre.

2. Delfinët

Shumë njerëz e konsiderojnë delfinin si kafshën më të zgjuar në botë, megjithëse është i dyti më i zgjuar në këtë listë. Se sa i zgjuar është një delfin varet nga lloji i tij.

Delfinët stërviten lehtësisht, mund ta njohin veten në pasqyrë, të njohin shenjat e reja të trupit në reflektimin e tyre, si dhe imazhet në televizion. Ata kanë një kujtesë të shkëlqyer, pasi mund të kujtojnë thirrjen e një partneri dashurie 20 vite pasi janë ndarë.

1. Orangutanët

Orangutanët vijnë të parët në këtë listë, për shkak të aftësisë së tyre të veçantë njohëse për të kuptuar “pse” ose arsyetimin që çon në një veprim të caktuar. Ashtu si shimpanzetë, ata mund të përdorin mjete, të mësojnë gjuhën e shenjave dhe të kenë struktura komplekse sociale që përfshijnë rituale të ndryshme.

Nuk është rastësi që orangutani është kaq inteligjent, pasi ndan 97% të ADN-së së tij me njerëzit. Mënyra se si i përdor mjetet është më e sofistikuar se kafshët e tjera. Mund të stërvitet për të përdorur një çekiç dhe gozhdë, si dhe një brez gome për të kanalizuar lëngjet. Vjen nga Indonezia, dhe fatkeqësisht është në rrezik zhdukjeje për shkak të humbjes së habitatit të saj.

LEXO EDHE:

Back to top button