Mango kontribuon në kontrollin më të mirë të sheqerit në gjak
Mango kontribuon në kontrollin më të mirë të sheqerit në gjak

Pemët janë një pjesë thelbësore e një diete të shëndetshme, por hulumtimet e reja zbulojnë se ato sjellin edhe më shumë përfitime nga sa mendonim. Studimi i fundit tani lidh konsumin e mangos me përmirësimin e shëndetit të zemrës.
Një studim i botuar në revistën Nutrients ekzaminoi ndikimin e mangos së freskët në proceset inflamatore dhe ndjeshmërinë ndaj insulinës tek të rriturit obezë. Studimi përfshinte 48 persona të moshës 20 deri në 60 vjeç – gjysma e tyre konsumonin dy filxhanë mango në ditë, ndërsa grupi i kontrollit mori një ëmbëlsirë të barabartë me kalori.
Pas katër javësh, grupi që hëngri mango kishte përmirësuar ndjeshmërinë ndaj insulinës, nivele më të ulëta të insulinës dhe funksion më të mirë të qelizave beta të pankreasit, të cilat janë thelbësore për rregullimin e sheqerit në gjak. Ky zbulim sugjeron se konsumimi i rregullt i mangos mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2 dhe kështu të ketë një ndikim pozitiv në shëndetin e zemrës, raporton Best Life.
Mango është plot me antioksidantë që kontribuojnë në kontrollin më të mirë të sheqerit në gjak, shkruan Index.hr.