Mariçiç: BE-ja duhet të mbetet e fokusuar në Ballkanin Perëndimor pavarësisht krizës në Ukrainë

Bashkimi Evropian nuk duhet të harrojë Ballkanin Perëndimor për shkak të krizës në Ukrainë, përkundrazi duhet të mbetet i fokusuar në rajon, tha zëvendëskryeministri për çështje evropiane, Bojan Mariçiq në fjalimin e tij në tubimin ndërkombëtar “Bisedimet Strategjike Ekonomike” organizuar nga Shoqata për Zhvillimin e Rrjetit të Biznesit, Evropa Juglindore.

““Maqedonia e Veriut, ashtu si Shqipëria, duhet të fillojë negociatat për anëtarësim në Bashkim, por është gjithashtu e rëndësishme që Ukraina, Gjeorgjia dhe Moldavia të kenë një perspektivë evropiane”, tha Maricic, duke shtuar se Bashkimi Evropian është një projekt i tregtisë së lirë, lëvizjes së lirë. e njerëzve dhe progresit ekonomik dhe madje 80 vjet më vonë është përgjigja më e mirë e pasluftës dhe prandaj duhet dhe duam të bëhemi anëtarë të BE-së.

Maricic, së bashku me ish-presidentin kroat Ivo Josipovic, ish-Raportuesin e BE-së për Kosovën dhe Përfaqësuesin e Lartë të Komunitetit Ndërkombëtar në BeH, Wolfgang Petrich, dhe deputetin e Partisë Popullore të Austrisë në pushtet, Martin Engelberg, morën pjesë në panelin “Procesi i anëtarësimit në BE dhe integrimi i Ballkanit Perëndimor në një kohë të ndryshimeve të rëndësishme në Evropë”, për të cilën ai kërkoi nga vendet e BE-së që t’i kushtojnë më shumë vëmendje Ballkanit Perëndimor, i cili me hapa konkrete do të jepte rezultate pozitive, sepse në të kundërt kredibiliteti i BE-së në rajon vihet në pikëpyetje. dhe minon qytetarët, besimin në Union.

“Popullariteti i “markës” së quajtur Bashkimi Evropian është ulur në rajon, kështu që në këtë moment është më e nevojshme të demonstrohet lidershipi për të mbrojtur imazhin e tij, sepse ata që janë kundër saj po përpiqen ta portretizojnë Bashkimin si të pasuksesshëm”, ka thënë Mariçiq.

Në panel, zëvendëskryeministri iu referua edhe nismës “Ballkani i Hapur”, duke theksuar se ajo është plotësuese e procesit të anëtarësimit në BE dhe se procesi i Berlinit nuk është zëvendësues për anëtarësimin në Union.

“Nuk duhet të humbim kohë ndërsa jemi në dhomën e pritjes së BE-së, por duhet të bëjmë ndryshime në nivel të Ballkanit Perëndimor dhe t’i japim një fytyrë të re rajonit, i cili ka qenë gjithmonë i lidhur me konfliktin dhe krimin dhe të tregojmë se ne mund të bashkëpunojmë në të gjitha fushat”, thekson Mariçiq.

LEXO EDHE:

Back to top button