Masa ë reja kundër inflacionit të madh: Turqia rrit sërish normat e interesit në 25%

Masa ë reja kundër inflacionit të madh: Turqia rrit sërish normat e interesit në 25%

Banka qendrore e Turqisë rriti normën e saj bazë të interesit me 7.5 pikë përqindje të papritur në 25 për qind të enjten, duke sinjalizuar një vendosmëri të re për të trajtuar rimëkëmbjen e inflacionit si pjesë e një kthese më të gjerë të politikës.

Lëvizja e çoi normën në nivelin më të lartë që nga viti 2019 dhe e shtyu monedhën turke në nivelin më të fortë kundrejt dollarit amerikan që nga mesi i korrikut.

Komiteti i politikave përsëriti se banka do të shtrëngojë “aq sa është e nevojshme në kohën e duhur dhe graduale” për të ulur inflacionin, i cili u rrit në gati 48% muajin e kaluar.

Analistët e shohin lëvizjen si hapin më të qartë ende drejt politikave më të zakonshme ekonomike pas viteve të parregullta nën udhëheqjen e Presidentit Tajip Erdogan dhe duhet të ndihmojë në frenimin e pritjeve inflacioniste.

Lira ka arritur nivele të reja më të ulëta të të gjitha kohërave pothuajse çdo ditë në javët e fundit, duke përfshirë minutat para vendimit të politikës. Por ai u hodh më shumë se 3% kundrejt dollarit pas lajmeve për rritjen e raketës dhe u tregtua me 26.41 në 08:05 CET.

Ekonomistët kishin pritur që normat të rriteshin deri në 20%, sipas një sondazhi të Reuters, me disa që parashikonin një lëvizje edhe më të pamatur duke pasur parasysh nënvlerësimin e pritshmërive të bankës në dy muajt e fundit. Anketa, e kryer javën e kaluar, tregoi se deri në fund të vitit normat e interesit nuk pritej të rriteshin në 25%.

Rritja e normës “dërgon një sinjal shumë të fortë se [banka] është e përkushtuar të frenojë inflacionin dhe reagimi fillestar i tregut është shumë pozitiv,” tha Piotr Mathis, analist i lartë i FX në In Touch Capital Markets.

Megjithatë, tha ai, “të paktën disa investitorë do të pyesin nëse rritja [e sotme] është miratuar nga presidenti Erdogan.”

Erdogan emëroi ish-bankierin e Wall Street, Hafiz Gaye Erkan, në krye të bankës qendrore pas rizgjedhjes së tij në maj, duke u përballur me një ekonomi të tensionuar nga rezervat valutore të varfëruara dhe pritjet në rritje të inflacionit.

Ai emëroi tre politikëbërës të rinj – Osman Cevdet Akcaj, Fatih Karahan dhe Hatidze Karahan – në bankë në korrik. U pa si një sinjal tjetër se ekonomistët e pavarur mund të kenë një qëndrim më të ashpër ndaj inflacionit, i cili për vite me radhë ka qëndruar shumë mbi objektivin zyrtar prej 5%.

Dëshira e kaluar e Erdoganit për të ulur normat e interesit shkaktoi një krizë valutore në fund të vitit 2021 dhe e dërgoi inflacionin mbi 85 për qind vitin e kaluar.

Vlera e monedhës kombëtare të Turqisë ka rënë me rreth 68% në dy vjet, kryesisht për shkak të kundërshtimit të hapur të Erdoganit ndaj normave të larta dhe ndikimit mbi bankën qendrore.

LEXO EDHE:

Back to top button