Mashtruesit e internetit po përdorin metoda të vjetra, por më efektive se më parë

Mashtruesit e internetit po përdorin metoda të vjetra, por më efektive se më parë

Sipas The Norton Company, mashtrimi është kërcënimi më i rëndësishëm për jetën tonë dixhitale dhe aktualisht është në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave. Të dhënat telemetrike të kompanisë tregojnë se mashtrimi, phishing dhe forma të tjera të manipulimit njerëzor përfaqësojnë 75% të të gjitha kërcënimeve dixhitale.

Mashtruesit mbështeten në metodat e vjetra për të joshur viktimat, por tani kanë një arsenal më të sofistikuar në dispozicion për t’i bërë skemat e tyre më realiste. Duke përdorur inteligjencën artificiale (AI), kriminelët po krijojnë mashtrime që jo vetëm janë më të besueshme, por edhe alarmante realiste.

Ky keqpërdorim i teknologjisë paraqet një pamje të zymtë, ku linjat midis realitetit dhe trillimit po bëhen gjithnjë e më të paqarta, duke i bërë mashtrimet më bindëse dhe më të vështira për t’u zbuluar.

Norton thotë se ka bllokuar më shumë se 1.5 miliardë kërcënime në gjysmën e parë të vitit, duke përfshirë 8 milionë përpjekje për phishing, 3.5 milionë kërcënime në desktop dhe gati 33,000 kërcënime celulare.

Tre mashtrime specifike kanë shënuar rritje:

Mashtrimet e dyqaneve në internet: Çdo ditë mijëra dyqane të rreme në internet duket se joshin klientët me produkte të njohura të ofruara me zbritje të mëdha. Por mallrat e blera nuk dorëzohen kurrë dhe faqja e internetit zhduket bashkë me mashtruesit të cilët përveç që marrin para nga viktimat, marrin edhe të dhënat e kartës së pagesës.

Shantazhi: Shantazhi seksual është gjithashtu në rritje. Mashtruesit kërcënojnë të lëshojnë informacione komprometuese për viktimën nëse shpërblimi nuk paguhet. Ata shpesh pretendojnë se kanë fotografi ose pamje video që kanë marrë përmes kamerës së internetit në pajisjen e viktimës.

Mbështetje Teknike: Një mashtrim klasik në të cilin mashtruesit paraqiten si agjentë të mbështetjes teknologjike nga kompani me reputacion, i mashtrojnë viktimat për t’u dhënë atyre akses në distancë në kompjuterët e tyre, më pas vjedhin të dhëna financiare ose i mashtrojnë për t’i dorëzuar ato.

Raporti i Norton mbështetet nga të dhënat nga ESET, i cili raportoi në gusht se kishte parë një rritje prej 178% në emailet e seksit midis gjysmës së parë të 2022 dhe të njëjtës periudhë në 2023, duke bërë që ESET të flamurojë këtë kategori si kërcënimin kryesor.

LEXO EDHE:

Back to top button