Matematikanët besojnë se qyteti i ri në Arabinë Saudite duhet të ketë formën e një rrethi, jo të një vije

Matematikanët besojnë se qyteti i ri në Arabinë Saudite duhet të ketë formën e një rrethi, jo të një vije

Arabia Saudite në tetor 2022 filloi ndërtimin e një projekti të madh të qytetit të quajtur Line, që përkthehet si “vijë”. Qyteti do të jetë 170 kilometra i gjatë dhe do të jetë i vendosur në shkretëtirë. Plani është që 9 milionë njerëz të jetojnë atje.

Qyteti do të përbëhet nga dy rreshta të gjatë rrokaqiejsh në të cilët nuk do të ketë makina dhe e gjithë energjia e përdorur do të prodhohet nga burime të rinovueshme. Megjithatë, matematikani Rafael Prieto-Curiel dhe fizikani Daniel Condor i Institutit të Shkencave të Vjenës argumentojnë se dizajni i qytetit nuk është i mirë nga një këndvështrim matematikor.

– Linja është forma më pak efikase e mundshme e një qyteti – thonë ata.

Sipas tyre, qyteti duhet të ketë një formë rrethore. Problemi kryesor me qasjen lineare janë distancat e mëdha të përfshira. Zgjidh dy persona në mënyrë të rastësishme nga qyteti i planifikuar dhe ata do të jenë mesatarisht 56 ​​kilometra larg njëri-tjetrit, llogaritën ata. Për krahasim, merrni parasysh metropolin e Afrikës së Jugut të Johanesburgut. Sipërfaqja e saj më e madhe ka një numër të ngjashëm banorësh siç do të ketë Line në të ardhmen, por atje dy persona janë mesatarisht rreth 34 kilometra larg njëri-tjetrit.

Në Lein, problemi i lëvizjes dhe transportit duhet të zgjidhet me hekurudhë me shpejtësi të lartë, por që kjo të funksionojë, qyteti duhet të ketë rreth 86 stacione. Ndalesat e shpeshta do të rrisin kohën e udhëtimit. Prandaj, çdo banor do të udhëtojë mesatarisht mbi një orë për të arritur në destinacionin e tyre, kanë llogaritur ata.

Sipas tyre, rrethi është alternativa më e mirë për ndërtimin e një qyteti të madh sepse do t’i zgjidhte këto probleme. Distanca mesatare midis dy banorëve të rastit do të ishte vetëm 3 kilometra në këtë rast, kështu që hekurudhat e shpejtësisë së lartë nuk do të nevojiteshin. Përveç distancës, forma rrethore ka edhe avantazhe të tjera. Një dizajn linear do të rrezikonte më shumë njerëz në një zjarr ose aksident tjetër.

LEXO EDHE:

Back to top button