Më në fund u shpjegua misteri i ajrit më të pastër në Tokë

Më në fund u shpjegua misteri i ajrit më të pastër në Tokë

Oqeani Jugor, i quajtur edhe Oqeani Antarktik, është i njohur për ajrin më të pastër në Tokë. Por arsyet pse është kështu kanë qenë një mister deri më tani.

Ka disa faktorë që ndikojnë në këtë fenomen, pra mungesa e aktivitetit njerëzor nuk është arsyeja e vetme. Sigurisht, ka më pak njerëz që përdorin kimikate industriale dhe djegin lëndë djegëse fosile. Por ka edhe burime natyrore të grimcave të imëta, të tilla si kripa nga uji i detit ose pluhuri i fryrë nga era. Pavarësisht nga origjina, grimcat e imta të ngurta ose pikat e lëngshme në ajër njihen si aerosole. Ajri i pastër konsiderohet të ketë nivele të ulëta të aerosoleve, qoftë nga burime natyrore apo industriale.

Hulumtimet e fundit zbulojnë se retë dhe shiu luajnë një rol kyç në pastrimin e atmosferës.

Kuptimi i rolit të reve dhe shiut

Nivelet e aerosolit mbi Oqeanin Jugor ndikohen nga një sërë faktorësh. Kjo përfshin sasinë e kripës së spërkatur dhe variacionet sezonale në rritjen e organizmave të vegjël të ngjashëm me bimë të quajtur fitoplankton, të cilët janë burimi i grimcave të sulfatit në ajër.

Më pak sulfate prodhohet në dimër, kur ajri mbi Oqeanin Jugor është më i pastër.

Por kjo nuk është e gjithë historia. Oqeani Jugor është gjithashtu vendi më me re në Tokë. Ajo përjeton shira jetëshkurtër, sporadike si askund tjetër. Pra, është e rëndësishme të kuptojmë rolin e reve dhe shiut në pastrimin e ajrit.

Pengesa më e madhe për të kuptuar këto procese ka qenë gjithmonë mungesa e vëzhgimeve me cilësi të lartë të reve, reshjeve dhe aerosoleve në këtë rajon të botës të vëzhguar dobët. Për fat të mirë, një gjeneratë e re satelitësh na lejon të studiojmë imazhet e reve në detaje të paprecedentë. Një program kompjuterik është zhvilluar gjithashtu për të njohur retë e ndryshme mbi një zonë të gjerë përgjatë Oqeanit Jugor. Në veçanti, studiuesit kërkuan modele të veçanta të huallit të mjaltit (dyll blete) në retë. Këto re të ngjashme me huall mjalti janë me interes të madh sepse luajnë një rol të madh në rregullimin e klimës.

Kur një qelizë huall mjalti është e mbushur me re ose e mbyllur, ajo është më e bardhë dhe më e ndritshme, duke reflektuar më shumë dritë dielli përsëri në hapësirë. Pra, këto re ndihmojnë në mbajtjen e Tokës të ftohtë. Nga ana tjetër, qelizat e zbrazura ose të hapura të huallit lejojnë më shumë dritë dielli.

Këto kompleksitete mbeten një burim gabimi në modelimin e klimës së Tokës, sepse ato nuk janë përfshirë në mënyrë adekuate. Është e rëndësishme që të rregullohet ekuilibri i qelizave të hapura dhe të mbyllura, përndryshe rezultatet mund të mos jenë të vërteta. Nëse qelizat janë të hapura apo të mbyllura është gjithashtu një faktor në sasinë e reshjeve që mund të prodhojnë.

Qelizat janë mjaft të mëdha për t’u parë nga hapësira, rreth 40-60 kilometra në diametër. Pra, ato mund të hulumtohen duke përdorur imazhe satelitore.

Pastrimi i aerosoleve nga modelet e reve Sky

Honeycomb krahasohen me matjet e aerosolit nga Observatori Kenauke/Cape Grim dhe gjithashtu me vëzhgimet e reshjeve të Byrosë së Meteorologjisë nga një matës aty pranë. Rezultatet treguan se ditët me ajrin më të pastër shoqëroheshin me praninë e një reje të hapur huall mjalti. Shkencëtarët mendojnë se kjo është për shkak se këto re gjenerojnë shi sporadik, por intensiv, i cili duket se “lan” grimcat e aerosolit në ajër.

Me sa duket qelizat e hapura mbajnë më shumë lagështi dhe prodhojnë më shumë shi sesa qelizat e buta të bardha të mbyllura të mbushura me re. Kjo do të thotë, retë e hapura me huall mjalti prodhojnë gjashtë herë më shumë shi se ato të mbyllura.

Kështu, ajo që duket të jetë moti më pak i vrenjtur përmes satelitit në fakt shkakton shirat më efektivë të larjes së aerosolit. Ndërsa një re huall mjalti e ngarkuar ose e mbyllur, e cila duket më e dendur, është në fakt më pak efikase. Ky është një nga aspektet më befasuese të gjetjeve të hulumtimit.

Ajri i pastër dhe modele më të mira klimatike

Ky hulumtim shton një pjesë të re në enigmën se pse Oqeani Jugor ka ajrin më të pastër në botë. Reshjet janë thelbësore, veçanërisht shiu nga këto re të kthjellta dhe të hapura në formën e mësipërme. Së pari, u zbulua se ata janë me të vërtetë përgjegjës për pastrimin e të gjithë ajrit që rrjedh mbi Oqeanin Jugor.

E thënë thjesht, shiu pastron aerosolet nga qielli në të njëjtën mënyrë që lavatriçet pastrojnë rrobat. Pasi kalon vala e ftohtë, ajri është i pastër.

LEXO EDHE:

Back to top button