A është e mundur të ushtroheni pas një ataku kardiak?

A është e mundur të ushtroheni pas një ataku kardiak?

Pasi të keni përjetuar një atak në zemër, duhet të kujdeseni për llojin e aktivitetit fizik që do të bëni, kujtojnë mjekët. Për shembull, ushtrimet që e bëjnë zemrën të funksionojë më shpejt, e ngarkojnë zemrën. E njëjta gjë mund të ndihet kur ngrini pesha, notoni dhe vraponi për një kohë të gjatë. Nëse keni pasur një atak kardiak kërcënues për jetën dhe keni përjetuar dhimbjen që vjen me të, ka të ngjarë që të gjitha aktivitetet e mëparshme fizike të mos ju vijnë në mendje aq shpejt. Megjithatë, ekspertët thonë – ju mund të ushtroni përsëri! Në fakt, është gjëja më e mirë për zemrën tuaj.

Si i përgjigjet trupi sforcimit pas një ataku kardiak?

Për njerëzit që kanë pësuar një atak në zemër, ekziston një plan – një proces rikuperimi që duhet ndjekur. Kardiologu sportiv Dr. Tamana Singh dhe Dr. Eric Van Iterson, drejtor i rehabilitimit kardiak në Klinikën e Cleveland, deklarojnë se njerëzit duhet të ushtrojnë ndërsa shërohen nga një atak në zemër.

– Në ditët e para menjëherë pas një ataku kardiak, është mirë të lëvizni trupin dhe të aktivizoni muskujt, veçanërisht këmbët. Përpiquni të ngriheni dhe të ecni sa më shumë që të jetë e mundur edhe para se të dilni nga spitali, këshillon doktor Van Iterson, ndërsa doktor Singh thotë se duhet të merret parasysh çdo hap i rrugës drejt rehabilitimit kardiak.

– Shëtitjet e shkurtra i ktheni gradualisht në më të gjata, sipas ritmit me të cilin rikuperoheni dhe ndiheni më të fortë. Ju mund të dëshironi t’i ktheheni stërvitjes, por duhet të jetë një qasje e ngadaltë dhe e qëndrueshme, thotë Dr. Singh.

Rehabilitimi kardiak pas një ataku kardiak

Si ekspert në rehabilitimin kardiak, Dr. Singh thotë se fokusi duhet të jetë rifitimi i qëndrueshmërisë, jo sa i fortë është një person ose sa peshë mund të ngrejë.

Shenjat që po e teproni

Rimëkëmbja fizike nga ataku në zemër kërkon durim. Në fund të fundit, është e natyrshme të duash të përparosh, kujton Dr. Singh. Por kur shkon shumë larg, trupi juaj do t’ju njoftojë. Shenjat paralajmëruese janë:

– Dhimbje të njohura . A ju kujtohet si u ndjetë gjatë sulmit në zemër? Ju mund të përjetoni disa nga të njëjtat simptoma si dhimbje gjoksi, shtrëngim dhe parehati nëse e teproni gjatë procesit të rikuperimit.
– Frymë e shkurtër. Konsideroni këtë një flamur të kuq nëse jeni më shumë pa frymë se normalisht ndërsa bëni aktivitet normal.
– Lodhje. Ushtrimi mund të jetë i lodhshëm, sigurisht. Por nëse jeni të rraskapitur pas një stërvitje, kjo mund të nënkuptojë se po i kërkoni trupit tuaj të bëjë më shumë sesa është gati të përballojë.
– Marramendje. Nëse keni marramendje, kjo është një shenjë që ju duhet të pushoni dhe të relaksoheni. Është e rëndësishme të dëgjoni trupin tuaj dhe të mos minimizoni atë që ndjeni.

LEXO EDHE:

Back to top button