Një ish-inxhinier i Google pretendon se njerëzit së shpejti do të bëhen të pavdekshëm

Një ish-inxhinier i Google pretendon se njerëzit së shpejti do të bëhen të pavdekshëm

Ish-inxhinieri i Google, Ray Kurzweil, pretendon se njerëzit së shpejti do të jenë në gjendje të arrijnë pavdekësinë falë përparimeve në nanoteknologji dhe robotikë. Kurzweil, i cili njihet për parashikimet e tij të sakta të së ardhmes, pohon se nanobotët, robotët në miniaturë, do të jenë në gjendje të riparojnë qelizat dhe indet e dëmtuara, duke i lejuar njerëzit të jetojnë përgjithmonë.

Në librin e tij të vitit 2005 The Singularity Is Near, Kurzweil shpjegon sesi kombinimi i gjenetikës, nanoteknologjisë dhe robotikës mund të çojë në përparime të rëndësishme në shkencën mjekësore, duke përfshirë mundësinë e ndalimit të plakjes.

Kjo teknologji, siç shprehet ai, mund të realizohet deri në vitin 2030.

“Singulariteti” dhe e ardhmja e inteligjencës njerëzore

Kurzweil është i njohur edhe për konceptin e “singularitetit”, momenti kur makinat mund të arrijnë dhe të tejkalojnë inteligjencën njerëzore. Sipas tij, inteligjenca artificiale pritet të arrijë nivelin e inteligjencës njerëzore deri në vitin 2029, ndërsa deri në vitin 2045 mund të ketë një shkrirje të inteligjencës njerëzore dhe makinës, duke rezultuar në një rritje eksponenciale të inteligjencës sonë efektive.

Gjatë karrierës së tij, Kurzweil parashikoi saktë shumë gjëra, gjë që i dha atij një reputacion të madh në komunitetin e teknologjisë. Ndër parashikimet e tij të mëparshme është ai i vitit 1990, me të cilin ai njoftoi se shahisti më i mirë në botë do të humbiste me një kompjuter, gjë që u realizua në vitin 1997 me humbjen e Garry Kasparov nga kompjuteri “Deep Blue”.

Ndërsa shumë po ndjekin me interes idetë e Kurzweil-it, pyetjet rreth implikimeve etike dhe sociale të teknologjive të tilla po bëhen gjithnjë e më të përhapura. Ka debat jo vetëm për mundësitë teknike, por edhe për atë se si përparime të tilla teknologjike mund të ndikojnë në shoqërinë në tërësi.

Në kontekstin e zhvillimit të shpejtë të inteligjencës artificiale, disa liderë të teknologjisë, përfshirë Elon Musk, kohët e fundit kërkuan një pauzë në zhvillimin e laboratorëve të inteligjencës artificiale, duke paralajmëruar “rreziqe të thella për shoqërinë dhe njerëzimin”. Diskutimi vjen në një kohë kur kompanitë e teknologjisë si Google dhe Microsoft po bëjnë gara për të integruar teknologjitë e inteligjencës artificiale në jetën e përditshme, duke ngritur shqetësime për gatishmërinë e njerëzimit për ndryshime të tilla.

LEXO EDHE:

Back to top button