Një numër studentësh janë përjashtuar nga kolegji për përdorimin e inteligjencës artificiale

Një numër studentësh janë përjashtuar nga kolegji për përdorimin e inteligjencës artificiale

“Chat-GPT” është dëshmuar të jetë një mjet mjaft i popullarizuar në mesin e studentëve dhe disa profesorë kolegjesh dhe universitetesh kanë paralajmëruar se inteligjenca artificiale po përdoret për të rishkruar teste dhe ese. Në vend që të shpenzojnë orë të tëra duke kërkuar materiale, të lexojnë, të edukojnë veten dhe të shkruajnë atë që kanë mësuar dhe të nxjerrin përfundimet e tyre bazuar në këtë, një numër i madh studentësh ia lënë të gjitha inteligjencës artificiale.

Është e vështirë të thuhet se sa i përhapur është problemi, por një anëtar i komunitetit akademik britanik i tha uebsajtit të Financial Times se është shumë më i madh nga sa mendon publiku. Siç thotë ai, në institucionin e tij problemi është aq i përhapur sa që tashmë shumë studentë janë përjashtuar nga universiteti.

Edhe pse në përgjithësi thuhet se është e vështirë të njohësh përmbajtjen e shkruar nga chatbots me AI, ky anëtar i komunitetit akademik britanik thotë se është mjaft i thjeshtë. Gjegjësisht, kur studentët janë pyetur për disa koncepte apo burime me ndihmën e të cilave kanë shkruar ese dhe punime, ata që kanë shkruar me ndihmën e inteligjencës artificiale nuk kanë pasur përgjigjen e duhur. Por zbulimi i transkriptuesve është vetëm një pjesë e problemit, një pjesë tjetër është qëndrimi ndaj atyre që transkriptojnë sepse shpesh studentët ndërkombëtarë paguajnë shkollimin shumë më të lartë në krahasim me studentët vendas, kështu që kolegjet nuk duan t’i përjashtojnë ata sepse humbasin para.

E gjithë kjo mund të bëhet një problem i madh me kalimin e kohës, sepse këta njerëz përfundimisht do të diplomohen nga kolegji, por nuk do të kenë njohuritë e nevojshme. Kjo është veçanërisht e vërtetë në profesionet e ndjeshme, si mjekësia dhe ushtria, ku mund të punësohen njerëz të pakualifikuar për shkak të një diplome.

Çfarëdo që të mendoni për inteligjencën artificiale, fakti është se me kalimin e kohës do ta përdorim gjithnjë e më shumë në shumë segmente, përfshirë arsimin, dhe do të jetë me rëndësi të madhe që nxënësit dhe mësuesit të dinë të përdorin mjetet gjeneruese të inteligjencës artificiale, por duhet pasur kujdes. merren për të mos i përdorur për recetë dhe veprimtari të paligjshme.

LEXO EDHE:

Back to top button