Më shumë se 100 pacientë me Covid-19 janë trajtuar me plazmë gjaku

Instituti i Mjekësisë së Transfuzionit informon se gjithsej 129 njësi të plazmës rikuperuese janë siguruar për të trajtuar pacientë të infektuar me Covid-19. Nga këto, 68 njësi janë siguruar përmes një procedure afereze prej gjithsej 30 dhuruesish, dhe 59 njësi janë siguruar përmes dhurimit standard. Deri më tani, më shumë se 100 pacientë me Covid-19 janë trajtuar me plazmë rikuperuese, e cila përmban antitrupa kundër virusit, të krijuar nga trupi i njeriut për të luftuar sëmundjen.

Nga ky istitucion shëndetësorë informojnë se përmes plazmës së rikuperimit, antitrupat nga pacientët e kuruar përdoren për të luftuar sëmundjen tek një pacienti që është diagnostikuar me Covid-19.

Dhuruesi i plazmës rikuperuese duhet të ketë të dokumentuar përmes provave laboratorike se ai ka qenë i sëmurë me Covid-19, të ketë dy teste negative brenda 24 orëve, të jetë së paku 21 ditë pa simptoma, pas së cilës bëhet një test shtesë (i tretë) për të konfirmoni se nuk ka prani të virusit. Gjithashtu, sipas protokolleve, merret një mostër për të përcaktuar përqendrimin e antitrupave neutralizues Anti-SARS-CoV-2.

Të gjithë të shëruarit nga Covid-19, të cilët i plotësojnë kushtet e lartpërmendura mund të kontaktojnë Institutin e Mjekësisë së Transfuzionit për informacion të hollësishëm rreth procedurës për dhurim të plazmës së gjakut, me qëllim shërimin e pacientëve tjerë Covid-19.

Më tepër informacione: Link

LEXO EDHE:

Back to top button