Mënyra të provuara për të zgjedhur gjithmonë një shalqi të pjekur dhe të ëmbël

Mënyra të provuara për të zgjedhur gjithmonë një shalqi të pjekur dhe të ëmbël

Zgjedhja e një shalqiri të ëmbël dhe lëngshëm mund të jetë një sfidë. Ekspertët ofrojnë disa këshilla të thjeshta për t’ju ndihmuar të bëni zgjedhjen e duhur në dyqan ose në treg.

Një tregues kyç i cilësisë është madhësia dhe pesha. Një shalqi duhet të jetë i rëndë për madhësinë e tij, idealisht midis 10 dhe 12 kilogramëve, gjë që tregon se ka pasur kohë të mjaftueshme për të thithur ujin, sheqernat dhe lëndët ushqyese. Kur krahasoni shalqinj me madhësi të ngjashme, zgjidhni më të rëndën.

Një këshillë tjetër është të trokitni lehtë lëkurën – një shalqi i pjekur do të bëjë një tingull të mbytur dhe të zbrazët, duke treguar lëngshmëri. Gjithashtu, kushtojini vëmendje pikës në lëkurë ku shalqiri ishte shtrirë në tokë. Shalqinjtë e pjekur kanë një njollë të verdhë kremoze ose pothuajse portokalli, e cila është një shenjë e shijes së plotë, ndërsa një njollë e bardhë ose e verdhë e zbehtë tregon papjekuri.

Shalqinjtë e rrumbullakët me një formë të barabartë janë zakonisht më të ëmbël, ndërsa ata ovalë shpesh mund të jenë të ujshëm dhe më pak të shijshëm.

LEXO EDHE:

Back to top button