Merkel pranoi se kishte gabuar: Duhet të kishim reaguar ndaj sjelljes agresive të Rusisë

Ish-kancelarja gjermane Angela Merkel pranoi se ka pasur gabime në politikën ndaj Rusisë gjatë periudhës kur ajo ishte në krye të qeverisë gjermane.

Gjermania nuk e ka arritur asnjëherë ndarjen e dakorduar prej dy për qind për mbrojtjen, madje as unë nuk kam shtyrë shumë për këtë, tha Merkel.

“Duhej të reagonim shpejt ndaj sjelljes agresive të Rusisë”, tha Merkel për edicionin e kësaj jave të Die Zeit.

 

 

 

Ajo nuk u ngrit në këmbë

Ajo foli për vetëpërmbajtjen gjermane në alokimet e mbrojtjes, të cilat nuk korrespondonin me përqindjen e rënë dakord për ndarjet në nivel NATO.

“Gjermania nuk arriti kurrë dy përqindjet e dakorduara për mbrojtjen, dhe as unë nuk e shtyva shumë atë,” tha Merkel.

Ajo theksoi se i vjen veçanërisht keq që nuk ka marrë një qasje më të fortë për forcimin e Bundeswehr-it pas aneksimit rus të Krimesë në vitin 2014, pas së cilës anëtarët e NATO-s ranë dakord të ndajnë 2 për qind të buxhetit të mbrojtjes.

Gjithashtu, Merkel mbrojti marrëveshjen e Minskut, e cila, sipas saj, duhej të parandalonte luftën që filloi gjithsesi në fillim të këtij viti.

 

 

Më pak gaz

“Ne duhet t’i shikojmë këto gjëra nga këndvështrimi i sotëm. Në fillim të vitit 2015, Rusia mund të mposhtte lehtësisht Ukrainën. Dhe unë dyshoj se NATO atëherë mund ta kishte ndihmuar Ukrainën në masën që e bën sot”, thotë Merkel.

Në të njëjtën kohë, ajo nuk e konsideron gabim dhënien e lejes për ndërtimin e gjurmës së dytë të gazsjellësit Rrjedha e Veriut.

“Ndalimi i projektit do të kishte përkeqësuar shumë marrëdhëniet me Rusinë”, tha ish-kancelarja e Gjermanisë.

Ajo shton se varësia e shtuar e Gjermanisë nga gazi rus nuk është vetëm rezultat i projektit të përbashkët gjermano-rus Nord Stream, por edhe fakti se më pak gaz po mbërrinte nga Norvegjia, Britania e Madhe dhe Holanda.

Pas sulmit të Rusisë ndaj Ukrainës, shumë e akuzuan kancelaren gjermane për dështime në marrëdhëniet me Rusinë në vitet e fundit, veçanërisht për varësinë e tepruar nga gazi rus.

LEXO EDHE:

Back to top button