Mësoni si të dalloni nëse pula juaj është gatuar plotësisht?

Përdorni një kohëmatës që përdoret për kuzhinë
“Mënyra më e mirë e kontrollit është të merrni një kohëmatës kuzhine dhe ta vendosni në pulë. Për gatimin e pulës nxehtësia e pulës duhet të arrihet 75 gradë Celsius ose dhe më lartë.

Kontrolloni ngjyrën
Një mënyrë tjetër për të parë nëse pula është gatuar mjaftueshëm, ju duhet që të kontrolloni nëse mishi është bërë i bardhë gjatë gjithë procesit të pjekjes. Por pula e prerë nuk është gjithmonë ideale – për shembull, kur gatuani për një darkë ose bëni një pjekje të shpejtë. Ekziston edhe një përjashtim nga ky rregull i ngjyrave: disa prerje pule mund të jenë ende rozë në kockë, edhe nëse është gatuar në mënyrë të sigurt.

“Ajo që shumë njerëz ndoshta nuk e kuptojnë, dhe kjo nuk është një çështje e sigurisë ushqimore në vetëvete, është nëse gjaku që kalon nëpër enët, arrin rreth 85 gradë, gjaku ndryshon nga një ngjyrë rozë-kuqe në një gri-kafe. “Nga pikëpamja e cilësisë, nëse pula nuk ka arritur 82-85 gradë, atëherë do të duket sikur nuk është gatuar pasi do të jetë pak rozë në kockë. Mishi është i sigurt, për sa kohë që ka arritur 75 gradë, por duhet të arrish në 85 gradë për të gatuar gjakun në kockë “.

Sigurohuni që ta gatuani për aq kohë sa duhet, përndryshe pjekja nuk do të arrijë efektin e dëshiruar.
Për t’u siguruar që pula të jetë gatuar mjaftueshëm, rekomandohet që temperatura duhet të jetë konstante në 75 gradë Celsius për një periudhë të caktuar kohe. Sa më e lartë të jetë temperatura, aq më pak kohë ju duhet për të shkatërruar bakterjet që mund te gjenden në mish.

LEXO EDHE:

Back to top button